Közélet

Az ukránok évtizedekig tartó béketárgyalásokra számítanak

Az ukrán hírszerzés vezetője szerint a konfliktus lezárása sokáig elhúzódhat, de az intenzív összecsapások nem fognak addig kitartani.

Kirilo Budanov, az ukrán hírszerzési főigazgatóság vezetője szerint az ukrajnai konfliktus jogi rendezése évtizedekig is elhúzódhat. Budanov felhozta példának Oroszország és Japán konfliktusát, amelyben a felek 1945 óta nem írtak alá békeszerződést Tokiónak a déli Kuril-szigetekre támasztott követelése miatt.

Fotó: AFP

A hírszerzési főigazgató szerint fennáll annak a veszélye, hogy Oroszország egyszerűen nem írja alá a békeszerződést Ukrajnával. Továbbá azzal indokolja kijelentését, hogy Oroszország nem fog addig megállni, ameddig „ki nem elégíti étvágyát az ukrán területekre”.

Ez a területi probléma (a Kuril-szigetek tulajdonjogának problémája) több mint hetven évre nyúlik vissza. Ez a forgatókönyv itt is nagyon valószínű

– nyilatkozta Budanov az NV című holland hetilapban megjelent kommentárjában. Szerinte elhúzódhat az ukrajnai konfliktus lezárása, miközben fennmarad az ellenségeskedés, csak intenzív összecsapások nélkül. Budanov szerint bár jelenleg még stabil az orosz gazdaság, 2025-re viszont már érezniük kell a háború következményeit, és addigra észrevehetően csökkenni fog a katonai jelenlét is.

A Kreml szóvivője szerint az orosz elnök mindig is a produktív kapcsolatfelvétel híve volt, és a továbbra is az marad. Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitott a párbeszédre az ukrajnai rendezés ügyében, de fontosnak tartja az eredményességet, számára a pozitív kapcsolatfelvétel nem a folyamatért, hanem az eredmény eléréséért működik.

 

oroszország ukrajna béketárgyalás háború
Kapcsolódó cikkek