Mark Rutte holland kormányfő a szerdai választás után távozik a belpolitikából, és a dolgok jelenlegi állása szerint nem költözik messzire, csak Brüsszelbe. Ő ugyanis a legesélyesebb arra, hogy váltsa a NATO főtitkári posztján Jens Stoltenberget.

Netherlands' Prime Minister Mark Rutte (R) greets NATO Secretary General Jens Stoltenberg during the NATO summit, in Vilnius on July 11, 2023. NATO leaders will grapple with Ukraine's membership ambitions at their summit on July 11, 2023, their determination to face down Russia boosted by a breakthrough in Sweden's bid to join the alliance. (Photo by Ludovic MARIN / POOL / AFP) / SOLELY FOR SIPA
Előttem az utódom: Jens Stoltenberg és Mark Rutte.
Fotó: AFP

Rutte saját bevallása szerint nem egészen egy hónapja még esélytelenként indult, mára azonban a Bloomberg értesülése szerint 

támogatásban megelőzte a többi jelentkezőt, többek között Kaja Kallas észt miniszterelnököt és Krisjanis Karins lett külügyminisztert, volt kormányfőt.

Korábbi brit sajtóértesülések szerint Joe Biden amerikai elnök Ursula von der Leyent szerette volna látni a poszton, és több tagállam is jelezte, hogy ideje lenne nőt választani a szövetség élére, ennek ellenére Rutte látszik befutónak.

Tudja kezelni Donald Trumpot

Stoltenberg az ukrajnai háború miatt tovább maradt a posztján, jövő októberben távozik, így addig még mások is versenybe szállhatnak. Az 56 éves Rutte azonban a hírügynökség szerint máris erős konszenzusos jelöltté vált, nem véletlenül. Európa egyik leghosszabb ideig hatalmon lévő kormányfője, 13 évig irányította Hollandiát, a tapasztalata és kiváló politikusi képességei nagy szolgálatot tehetnek ilyen konfliktusos időben – különösen, ha visszatér Donald Trump, aki elnöksége idején keményen bírálta a NATO-t, és még azzal is fenyegetett, hogy kilépteti belőle az Egyesült Államokat. Rutténak annak idején tűrhetők voltak a kapcsolatai Trumppal.

Rutte megfelelőképpen tudja majd kezelni Donald Trumpot, ha újraválasztják amerikai elnöknek.
Fotó: AFP

Névtelenséget kérő források szerint a holland és az amerikai kormány egyeztetett Rutte esélyeiről október végén, amikor a politikus jelezte, hogy nyitott a megmérettetésre, közvetlen kapcsolatban azonban nincs ez ügyben washingtoni partnereivel.

Elkerülni a közvetlen konfliktust Oroszországgal

A NATO-főtitkári poszt azonban továbbra is kritikus fontosságú lesz, mivel nagyon úgy tűnik, hogy az orosz–ukrán háború még évekig elhúzódik. A főtitkárnak egyensúlyoznia kell, hogy elkerülje a konfliktusba sodródását vagy szélesebb körű eszkalációját a szövetség és Oroszország között, miközben arra bátorítja a tagállamokat, hogy tartsák fenn a Kijevnek nyújtott katonai és pénzügyi támogatást annak ellenére, hogy a közvélemény
egyre jobban kezd aggódni a költségek miatt.

BRUSSELS - Outgoing Prime Minister Mark Rutte on the second day of the European summit of the leaders of the EU countries. Rutte and his colleagues are trying to reach an agreement about the war between Israel and Hamas. The war in Ukraine, other flashpoints on the edges of Europe and migration are also discussed. ANP JONAS ROOSENS netherlands out - belgium out (Photo by JONAS ROOSENS / ANP MAG / ANP via AFP)
Rutte jó kapcsolatokat ápol Washingtonnal.
Fotó: AFP

A döntésnek a NATO-főtitkár személyéről ugyan egyhangúnak kell lenni a 31 tagállam között, de a legnagyobb súlya az Egyesült Államoknak van, mivel Washington adja katonai téren a legtöbbet a közösbe. 

Jól értesült források szerint Washington már kétszer is megkereste Ruttét, aki legutóbb azért mondott nemet, mert nem hitte, hogy ilyen gyorsan összeomlik a kormánya.

A balti államok túl héják

Mellette szól, hogy eddig bejelentkező két versenytársa, Kallas és Karins is balti állam vezetője, amelyeket sokan túlságosan agresszívnak, „héjának” tartanak Oroszországgal szemben ahhoz, hogy irányíthassák a NATO-t.

A formális amerikai támogatás megerősítené Rutte favorit pozícióját, és szinte borítékolható, hiszen a kormánya megerősítette a kapcsolatokat Washingtonnal, az amerikai nyomásnak engedve több téren korlátozta a kereskedelmet Kínával, többek között Peking hozzáférését fejlett csipgyártó berendezésekhez.

Magyarország és Törökország Rutte mögé állhat

A Bloomberg forrásai szerint Rutte alighanem elnyeri olyan tagállamok támogatását is, mint Magyarország és Törökország, amelyekkel zárt ajtók mögött jó kapcsolatot ápolt. A kelet-európaiak pedig azért sorakozhatnak fel mögéje, mert Hollandia végig Ukrajna erőteljes támogatója volt az orosz invázió kezdete óta. Hága légvédelmi berendezéseket szállít Kijevnek, átadja neki az összes F–16-os vadászgépét, és részt vesz a pilóták kiképzésében is.

BELGIUM - REMARKS BY PRESIDENT CHARLES MICHEL FOLLOWING THE EUROPEAN COUNCIL MEETING OF JUNE 30TH
Orbán Viktor és Mark Rutte – zárt ajtók mögött jók a kapcsolataik.
Fotó: AFP

A választáskor fontos szempont az is, hogy a jelölt országa milyen közel jár ahhoz, hogy teljesítse az elvárásokat, és a 2 százalékát fordítsa védelmi kiadásokra. Bár Hollandia nem tart itt – az idén becslések szerint a GDP 1,7 százalékát költi erre a célra –, azonban a védelmi költségvetése folyamatosan nő. Versenytársai ebből a szempontból előnyben vannak, Észtország és Lettország és évekkel ezelőtt túllépte az előírt célt.