Oroszország azt tervezi, hogy a történelme során először kozmonautákat küldjön a Holdra a következő évtizedben, valamint 2031-től egy állandó bázist is kialakítanának az égitest felszínén – írta a Reuters.

Astronaut,Stay,On,The,Moon,Surface,Against,Earth,On,The Hold
Oroszország régóta tervezi, hogy embert küldjön a Holdra.
Fotó: Shutterstock

A Vlagyimir Szolovjov, az RKK Energia vezetője és a Roszkozmosz állami űrügynökség képviselője által bemutatott tervek szerint Oroszország többemberes küldetést is tervez a Holdra, beleértve az ország első sikeres Holdra szállását és egy állandó űrbázis kialakítását is.

Oroszország ezeket a terveket 2031 és 41 között hajtanák végre, ami újjáélesztheti a hidegháború alatti űrversenyt.

A bejelentésre sötét árnyékot vet, hogy az ország 47 év óta első Hold-küldetése kudarcot vallott, amikor a Luna–25 űrhajó irányíthatatlanná vált és a Holdba csapódott – tükrözve a Szovjetunió egykor hatalmas űrprogramjának a jelenlegi siralmas állapotát.

A holdra szállás egy régóta áhított cél Oroszország számára. Bár Jurij Gagarin volt az első ember a világűrben, amit 1961. április 12-én ért el, s a Luna-program űrhajói több sikeres landolást is elkönyvelhettek, a szovjet kozmonauták soha nem hajtottak végre emberes holdmissziót. Ezt a versenyt a sokáig lemaradó amerikaiak nyerték meg, amikor Neil Armstrong 1969-ben az első emberré vált, aki rátette a lábát a Holdra.

Közel fél évszázad után újraindul az orosz Hold-program

A Luna-26 a tervek szerint 2024-ben indul térképészeti küldetésre.