Egy év után először találkozott Hszi Csin-ping kínai vezetővel Joe Biden amerikai elnök szerdán, hogy megbeszéléseket folytassanak a jelenlegi katonai konfliktusokról, a kábítószer-kereskedelemről és a mesterséges intelligencia kérdésében. Biden kiemelte, hogy a találkozó célja, hogy a vezetők megérthessék egymást, míg Hszi hozzátette, hogy komoly felelősséget viselnek a világért. 

US President Joe Biden (R) and Chinese President Xi Jinping walk together after a meeting during the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Leaders' week in Woodside, California on November 15, 2023. Biden and Xi will try to prevent the superpowers' rivalry spilling into conflict when they meet for the first time in a year at a high-stakes summit in San Francisco on Wednesday. With tensions soaring over issues including Taiwan, sanctions and trade, the leaders of the world's largest economies are expected to hold at least three hours of talks at the Filoli country estate on the city's outskirts. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Fotó: AFP

A Reuters beszámolója szerint Biden és Hszi Tajvanról, a Dél-kínai-tengerről, az Izrael–Hamász háborúról, Oroszország Ukrajna elleni inváziójáról, Észak-Koreáról és az emberi jogokról is tárgyalhatnak, vagyis olyan témákról, ahol a két országnak hosszú ideje nézeteltérése van a másikkal. Biden és Hszi az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) San Franciscó-i csúcstalálkozójának apropóján tart kétoldalú megbeszélést. A 21 tagú országcsoport vezetői és több száz vezérigazgatói pedig egyeztethettek a kínai gazdaság helyzetéről. 

A repülőtértől a konferencia helyszínéig vezető útvonalon demonstráltak a Kínát kormányzó Kommunista Párt mellett és ellen is, ami szokatlan látvány lehetett Hszi számára, aki utoljára 2017-ben járt az Egyesült Államokban.


A kép politikus várhatóan kilométerekre távol San Franciscótól találkoznak egy hatalmas birtokon, amelyet a terület biztonsága, nyugalma és távoli elhelyezkedése miatt választottak ki. 

Sok hét leforgása alatt megterítettük az asztalt egy nagyon produktív, őszinte, konstruktív beszélgetéshez

– fogalmazott John Kirby, a Fehér Ház szóvivője az Air Force One fedélzetén utazó újságíróknak. 

A hírügynökség szerint a találkozó során, amely órákig is eltarthat, Biden várhatóan nyomást fog gyakorolni Hszi Csin-pingre, hogy kényszerítse Iránt arra, hogy ne avatkozzon be az Izrael–Hamász konfliktusba. Arra is számítanak, hogy az amerikai elnök felveti a kínai befolyásolási műveleteket a külföldi választásokon, valamint azon amerikai állampolgárok státuszát, akiket Washington szerint tévesen tartanak fogva Kínában.

Az amerikai tisztviselők a két ország viszonyában feszültséget okozó számos vitás kérdés tisztázását várják. Az amerikai kormányzat előzőleg közölte, hogy a négyszemközti találkozón mindenekelőtt a két ország gazdasági versenyének helyzetéről, a kommunikációs csatornák nyitva tartásáról és a konfliktus elkerüléséről lesz szó.