Indiában a beomlott himalájai alagútnál a mentőknek fúrással sikerült elérniük keddre azt a 41 munkást, akik 17 napja rekedtek a romok alatt – közölték helyi tisztségviselők. Az Uttarakhand államban lévő 4,5 kilométeres alagútnál november 12-én történt az omlás.

An ambulance and rescue operatives gather near the face of the collapsed under construction Silkyara tunnel in the Uttarkashi district of India's Uttarakhand state, on November 28, 2023. Indian rescue teams digging by hand are on the verge of breaking through to reach 41 men trapped in a collapsed road tunnel, officials said Tuesday, raising hopes the end of the marathon 17-day operation is in sight. (Photo by Sajjad HUSSAIN / AFP)
Fotó: AFP

A nyilatkozók szerint néhány órát vesz még igénybe az újabb művelet, amelyben egyesével, kerekes hordágyakon kihúzzák az embereket egy 90 cm átmérőjű csövön keresztül. A csövet át kell tolni a furaton, a törmelékeket el kell takarítani belőle, majd a mentők átmászhatnak rajta, és elkezdhetik kihozni a munkásokat – derült ki a tájékoztatásból.

Kedden az alagút előtt többtucatnyi mentő kötéllel és létrával állt sorba, közben pedig mentőautók érkeztek, hogy majd elszállítsák a 41 férfit a mintegy harminc kilométerre lévő kórházba.

Az alagút a 1,5 milliárd dolláros Csar Dham autópálya része, amely Narendra Modi miniszterelnök egyik legambiciózusabb projektje, amellyel célja összekötni a négy nagy hindu zarándokhelyet egy 890 kilométer hosszú úthálózattal. Az épülő autópálya-alagút feltehetően fölcsuszamlás miatt omlott be, maga alá temetve az építőmunkásokat Uttarkasi település közelében. A hatóságok eddig egy kisebb átmérőjű csövön juttattak el élelmiszert, C-vitamint és gyógyszereket, köztük depresszió elleni tablettákat a bent rekedtekhez, és rádió adó-vevőn tartották velük a kapcsolatot.

A hatóságok nem közölték, hogy pontosan mi okozta az omlást, de a régióban gyakoriak a földcsuszamlások, a földrengések és az árvizek.