A mentőknek fúrással sikerült elérniuk a 41 munkást, akik 17 napot töltöttek a romok alatt - jelentette be Uttarakhand indiai állam kormányzata. A részben a Himalája-hegységben elterülő indiai államban egy 4,5 kilométeres épülő autópálya-alagútnál november 12-én történt az omlás.

Mentõautóval szállítják el a kimenekített munkásokat
Fotó: MTI/AP

A keddi többórás mentési műveletben egyesével, kerekes hordágyakon húzták ki az embereket egy 90 cm átmérőjű csövön keresztül. Az alagút előtt többtucatnyi mentő kötéllel és létrával állt sorba, és mentőautók érkeztek, hogy elszállítsák a 41 férfit a mintegy harminc kilométerre lévő kórházba.

Az alagút a 1,5 milliárd dolláros Csar Dham autópálya része. Ez Narendra Modi miniszterelnök egyik legambiciózusabb projektje, amellyel a négy nagy hindu zarándokhelyet egy 890 kilométer hosszú úthálózattal akarja összekötni.

Az épülő autópálya-alagút feltehetően földcsuszamlás miatt omlott be, maga alá temetve az építőmunkásokat Uttarkasi település közelében.

A hatóságok egy kisebb átmérőjű csövön juttattak el élelmiszert, C-vitamint és gyógyszereket, köztük depresszió elleni tablettákat a bennrekedtekhez, és rádió adó-vevőn tartották velük a kapcsolatot.