Hírek

Magyar túszok is szabadulhattak a Hamász fogságából

A Hamász összesen 24 túszt engedett szabadon pénteken, 13 izraeli állampolgárt, tíz thaiföldit és egy Fülöp-szigeteki vendégmunkást.

Izrael 39 bebörtönzött palesztin foglyot, 24 nőt és 15 tinédzsert engedett szabadon a Hamásszal kötött megállapodás részeként pénteken, késő este, a Hamász által fogva tartott túszok közül pedig 13 ember visszatért a zsidó állam területére. A Hamász összesen 24 túszt engedett szabadon pénteken, 13 izraeli állampolgárt, tíz thaiföldit és egy Fülöp-szigeteki vendégmunkást.

Izraeli katonák az izraeli Ofera ellenőrzőponton a Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet által fogva tartott túszok első csoportjának érkezése napján.
Fotó: Alaa Badarneh

A Magyar Nemzet értesülése szerint a hét végén kiszabadulhat(nak) magyar túsz(ok) is a Hamász fogságából.  

Részletek az MNO-n

Még több mint 200-an a Hamász túszai

Nem voltak amerikai állampolgárok a Hamász által szabadon engedett első túszcsoportban.

Benjámín Netanjáhú izraeli kormányfő irodájának közlése szerint a Hamász 13 izraelit, köztük nyolc gyereket enged szabadon szombaton. A bejelentés szerint a szabadulók családtagjait már értesítették erről. Hangsúlyozták: a listát csak azután hozzák nyilvánosságra, hogy a túszok biztonságban lesznek Izraelben.

A négynapos tűzszünet első napján, pénteken a Hamász az október 7-i Izrael elleni támadás során ejtett mintegy 240 túsz közül 24-et szabadon engedett, Izrael pedig 39 palesztint, 24 nőt és 15 tinédzsert engedett ki a börtönökből. A gázai fogságból 13 izraeli, 10 thai és egy Fülöp-szigeteki állampolgár szabadult ki. A tűzszüneti megállapodás részeként négy nap alatt a Hamásznak legalább 50 izraeli túszt, Izraelnek pedig 150 palesztin foglyot kell szabadon engednie. Izrael jelezte, hogy minden további 10 kiszabadult túsz után egy nappal meghosszabbítható a fegyverszünet.

 

izraeli háború magyar túsz Izrael
Kapcsolódó cikkek