Közélet

Joe Biden azt mondta: nem adja fel, amíg az összes amerikai ki nem szabadul Gázából

Joe Biden szerint Egyiptomnak és Katarnak nagy szerepe volt abban, hogy Izrael és a Hamász meg tudott állapodni. Az amerikai elnök üdvözölte a tűzszüneti megállapodást.

Az amerikai elnök szerdán üdvözölte az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet között néhány órával korábban született humanitárius tűzszüneti megállapodást, amelynek szerint az iszlamisták az övezetben fogva tartott túszok közül többet is elengednek. 

Fotó: AFP

Joe Biden emellett közleményben köszönetét fejezte ki az egyezmény megszületését szorgalmazó Egyiptomnak és Katarnak, valamint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek és kormányának is, hozzátéve, hogy az egyezmény nyomán néhány amerikai állampolgár is kiszabadulhat. 

Nem adom fel, míg mindannyian ki nem szabadulnak

– mondta. 

Moszkva üdvözli az Izrael és a Hamász közötti megállapodás létrejöttét a négynapos humanitárius szünetről. Ezt Oroszország a konfliktus eszkalálódásának kezdete óta követeli

– mondta az orosz külügyminisztérium szóvivője. Marija Zaharova méltatta Katar erőfeszítéseit, „amelyek a világközösség feszültségcsökkentésre vonatkozó felhívásának gyakorlati megvalósítását célozzák”. Úgy vélekedett, hogy a humanitárius szünetről szóló megállapodás reményt ad a lehetséges deeszkalációra. A szóvivő fontosnak nevezte, hogy a fegyvernyugvási szünet ne szakadjon meg.

Az izraeli kormány és a Hamász szerdán állapodott meg a harcok négynapos szüneteltetéséről, hogy lehetővé tegyék ötven, a Gázai övezetbe elhurcolt izraeli túsz szabadon bocsátását 150, Izraelben fogva tartott palesztinért cserébe, valamint humanitárius segély bejuttatását az ostromlott területre. Mintegy 240 embert raboltak el a Hamász október 7-i, Izrael elleni véres támadása során. A Világgazdaság is megírta, hogy csütörtök reggel érkezhetnek Izraelbe az első túszok a Hamász fogságából,

az elengedett túszok először a Nemzetközi Vöröskereszthez, majd a hadsereghez kerülnek, ahol felkészülnek a fogadásukra. 

Az éjszakai kormányülésen Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elmondta a minisztereknek, hogy a megállapodás részeként a Hamász engedélyezi a Vöröskereszt látogatását az elraboltaknál, és gyógyszert vihet nekik.

 

izraeli háború Nemzetközi Vöröskereszt Katar Hamász Benjámin Netanjahu
Kapcsolódó cikkek