Közélet

Josep Borrell: a közel-keleti konfliktus már hatással van az ukrajnai segélyszállítmányokra

Az unió külpolitikai főképviselője szerint Európának erkölcsi és politikai kötelessége részt venni az izraeli–palesztin konfliktus megoldásában, nem csak segélynyújtással. Arról is beszélt, hogy az izraeli háború már most is hatással van az Európai Unió Ukrajnának nyújtott támogatására.

A közel-keleti helyzet kollektív politikai és erkölcsi kudarc, az izraeli–palesztin probléma megoldására való hajlandóság hiányának a következménye – jelentette ki Josep Borrell, az külpolitikai főképviselője hétfő reggeli beszédében.

Mindennapos látvány Gázában: rengeteg civil vesztette életét az izraeli válaszcsapásokban.
Fotó: AFP

„Úgy gondolom, hogy nekünk, európaiaknak erkölcsi és politikai kötelességünk részt venni nemcsak segélynyújtással, hanem tartós megoldással is” – idézte a The Guardian Borrellt. 

A főképviselő szerint három feladatuk van: továbbra is el kell kerülniük, hogy ezt a konfliktust mindenáron Európába importálják. Felhívta a figyelmet a növekvő antiszemitizmusra, és hangsúlyozta, hogy az antiszemita és muzulmánellenes érzelmek teljességgel elfogadhatatlanok.

A második feladat Borrell szerint egy humanitárius megoldás: ezt a nemzetközi jogot tiszteletben kell tartani – mondta, hozzátéve, hogy „első lépés lehet egy humanitárius szünet”, amelyet a túszokhoz való hozzáférés ellensúlyoz. Harmadikként az a fontos, hogy egy átfogó és végleges rendezésben gondolkodjunk, amely ma már nyilvánvalóan elérhetetlen – tette hozzá.

Josep Borrell At The European Council Summit In Brussels
Joseph Borrel cselekvésre szólította fel a nagyhatalmakat.
Fotó: Nicolas Economou

Borrell arról is beszélt, hogy a közel-keleti konfliktus már hatással van az EU Ukrajnának nyújtott támogatására – írta a TASZSZ. Elismerte, hogy a szankciók ellenére Oroszország felfegyverkezhetett, pótolva veszteségeit. Azt is mondta, hogy az ukrán offenzíva nehézségekbe ütközött, de reményét fejezte ki, hogy a nyugati katonai és pénzügyi támogatás visszaadja az ukrán hadsereg erejét, hogy több területet foglaljon vissza.

„Ne feledkezzünk meg Ukrajnáról” – mondta a közel-keleti konfliktusról szóló hosszú beszéd után, hangsúlyozva, hogy Ukrajna veresége egyenértékű az Európai Unió vereségével, ezért szerinte minden uniós országnak továbbra is egységesen támogatnia hazánk keleti szomszédját.

Aftermath of shelling on Russian-controlled part of Donetsk
Ukrán családfő próbálja menteni a menthetőt lebombázott háza romjai közül.
Fotó: Stringer

Borrell azt is megjegyezte, hogy az EU nem hagy fel azzal a próbálkozással, hogy meggyőzze Kínát, támogassa az Európai Uniót és az Egyesült Államokat az ukrán válság kérdésében.

„Őszintén elmondtam Kínában élő barátainknak, hogy többet várunk tőlük Ukrajnával kapcsolatban. Nem várjuk el tőlük, hogy elfogadják álláspontunkat, de azt igen, hogy többet lépjenek kapcsolatba Ukrajnával, különösen a humanitárius segítségnyújtás és a meggyőzés terén, hogy Oroszország kivonja csapatait” – mondta.

Moszkva lépése veszélybe sodorhatja az atombiztonságot

Josep Borrell közölte: az Európai Unió elítéli Oroszország aggasztó csütörtöki döntését.

 

 

izraeli háború Gázai-övezet orosz-ukrán háború Josep Borrell segélyszállítmány
Kapcsolódó cikkek