Közélet

Két magyar férfi maradt a Hamász fogságában – a külügy szorgalmazza a kiszabadításukat

A magyar külügyminiszter arra kérte kollégáját, segítsenek abban, hogy a két, magyar állampolgársággal rendelkező férfi túsz is minél előbb kiszabadulhasson a fogságából.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a maradék két magyar állampolgárságú gázai túsz minél előbbi kiszabadításának előmozdítására kérte izraeli kollégáját, Eli Cohent csütörtökön Szkopjéban.

Szijjártó Péter
A miniszter remek hírnek nevezte, hogy az egyik érintett bizonyíthatóan életben van.
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri értekezletét megelőzően rámutatott: továbbra is aggodalomra ad okot a közel-keleti biztonsági helyzet, nem tudni, meddig tarthat a tűzszünet, s hány túsz szabadulhat ki még a Hamász terrorszervezet fogságából.

Mi azt kifejezetten jó hírnek tartottuk, hogy a tűzszünetről megállapodás született, és reméljük, hogy minél több túsz ki tud majd szabadulni a fogságából – fogalmazott. Szijjártó Péter az izraeli hivatali partnerével folytatott megbeszéléséről szólva közölte, hogy

köszönetét fejezte ki Eli Cohennek, amiért a konfliktus kitörése óta mindig lehetett rájuk számítani, amikor a bajba került magyar emberekről volt szó.

Példaként hozta fel, hogy viszonylag gyorsan sikerült evakuálni az Izraelben tartózkodó magyarokat, az elsők között tudtak kijutni a magyar állampolgárok a Gázai övezetből is, továbbá mostanra mindhárom olyan magyar túsz kiszabadult, aki a meghatározott kategóriába esett, azaz nő vagy gyerek.

Arra kértem a kollégámat, hogy segítsenek nekünk abban, hogy majd a két, magyar állampolgársággal rendelkező férfi túsz is minél előbb kiszabadulhasson a fogságából

– húzta alá.

Váratlanul újabb túszokat engedett szabadon a Hamász

A terroristacsoport nemrég még a tűzszünet feltételeinek megszegésével vádolta Izraelt, most mégis további foglyok szabadon engedése mellett döntött.

A miniszter remek hírnek nevezte, hogy az egyik érintett bizonyíthatóan életben van, s leszögezte, hogy jó lenne megtalálni a másik személyt is, ahogyan az is jó lenne, ha mindketten minél előbb hazatérhetnének.

Természetesen az izraeli külügyminiszter kollégám megerősítette:

nekik is érdekük, hogy minden ember épségben és egészségben haza tudjon térni a Hamász fogságából, s ezért abban reménykedünk, hogy a még egészen biztosan életben lévő magyar állampolgár mielőbb ki tud szabadulni

– mondta.

A katari kormányt is arra kértük természetesen, hogy ebben segítsen, és reméljük, hogy minél előbb megbízható bizonyítékot kapunk arról, hogy a másik magyar, jelenleg túszként nyilvántartott ember is életben van – tette hozzá.

 

izraeli-palesztin konfliktus magyar túsz Szijjártó Péter Hamász
Kapcsolódó cikkek