Újabb 12 izraeli túszt engedett szabadon a Hamász annak ellenére, hogy korábban a tűzszünet kereteinek megszegésével vádolta a zsidó állam képviselőit.

New,York,,Ny,,Usa,10.19.2023:,Signs,Posted,In,Times,Square,
Fotó: Meir Chaimowitz / Shutterstock

A terroristacsoport tíz izraeli és két thai állampolgárt adott át a Vöröskereszt képviselőinek, akik Egyiptomon keresztül vitték ki őket az háborús zónából.

Az Izrael és a Hamász közti, eredetileg négy naposra tervezett tűzszünetet egyszer már további két nappal meghosszabbították a felek, azonban nemrég kijelentették: nyitottak az átmeneti béke további kiterjesztésére is, amennyiben a fogolycserék az eddigi ütemterv szerint haladnak majd a továbbiakban is.

Meghosszabbíthatják a tűzszünetet Gázában, folytatódhat a túszok felszabadítása

A tűzszünetet egyszer már négyről hatnaposra módosították a felek, minden esély megvan a fegyverropogás visszatértének további odázására is. Hamarosan a férfi túszok átadása is megindulhat.

Minden bizonnyal a két ország közti diplomáciai erőfeszítések segítésére, közben Katarba érkezett a CIA és a Moszad vezetője is. A találkozóról szinte semmilyen részlet nem ismert, a két kémfőnök közleménye csupán annyit árult el, igyekeznek az eddigi haladásra építkezve folytatni a tárgyalásokat.