Közélet

Kifogyott a tár, az EU nem tud elég lőszert szállítani Ukrajnának

A nyugati szövetségesek belefáradtak a háborúba, és kezd elzáródni a lőszercsap. Az EU pedig nincsen egyedül, mivel a közelgő elnökválasztás miatt már az Egyesült Államok is kezd távolodni Ukrajnától.

Bár korábban megígérte Ukrajnának, hogy egymillió lőszerrel fogja támogatni az Oroszország elleni harcát, az arról tájékoztatta a tagállamokat, hogy ezt valószínűleg nem fogja teljesíteni. Ez komoly problémát okozhat Kijevnek, mert egyre jobban lemarad Moszkvától, amely képes volt feltámadni a szankciós sokkból – írta a Bloomberg.

Military mobility of the Ukrainian Army in Donetsk Ukrajn
Ukrajna lassan két éve európai és amerikai felszereléssel vívja a háborúját. A változó politikai hangulat miatt azonban hamarosan meg kell tanulnia a saját lábán állni.
Fotó: Anadolu via AFP

Az év elején készült tervek szerint az EU vállalta, hogy 12 hónapon keresztül biztosítja a tüzérségi lövedékeket Ukrajnának, először a meglévő készletekből, majd közös beszerzési szerződések és az ipari kapacitás növelése révén.

Az EU külpolitikai részlege, az Európai Külügyi Szolgálat azonban a héten bejelentette, hogy a blokk valószínűleg nem teljesíti a 2024. márciusra kitűzött lőszerszállítási célját. Bár csak kevesebb mint fél év van hátra a határidőig, 

az EU eddig a kitűzött célnak csak a 30 százalékát teljesítette, a jövőbeli szerződések és a jelenlegi gyártási kapacitás pedig azt mutatják, hogy szinte lehetetlen lesz behozni a lemaradást.

A helyzet pontos feltérképezését megnehezíti, hogy a legtöbb tagállam nem részletezi, hogy hol tart a gyártásban, mekkora mennyiségű készleteik vannak jelenleg, vagy mikor tervezi elküldeni a szállítmányokat – és ezek is általában csak az utolsó pillanatban derülnek ki.

Ukrajna ellátása azonban egyre sürgősebb problémává válhat a nyugati szövetségesek számára, mivel Oroszország képes volt felpörgetni saját termelését, ráadásul nemrég kiderült, hogy Észak-Korea több mint egymillió darab tüzérségi lövedéket küldött Moszkvának.

Hiába a lelkes nyilatkozatok, Ukrajna nincs közelebb az EU-hoz

Az Európa Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is optimista nyilatkozatokat tett a csatlakozási folyamatot illetően, de amíg nem teszik rendbe a helyi kisebbségi törvényeket, addig erre elvben esély sincs. Márpedig sem az érintett országok, sem az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve, a Velencei Bizottság nem elégedett a sokat kritizált szabályok módosításaival.

Az európai hiány kritikussá válhat, ha az Egyesült Államok, Ukrajna legnagyobb támogatója véget vet a bőkezű lőszerszállítmányoknak.

A jövő évi elnökválasztásra készülve ugyanis a konfliktus ellenzői egyre nagyobb szavazóbázissá válnak, a belföldi gazdasági problémák mellett pedig a háborús pénzszórás egyre népszerűtlenebb. Ráadásul a Pentagon a héten közölte, hogy a kongresszusi finanszírozási késedelmek miatt elkezdte visszafogni az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást.

Az EU tagállamai külön-külön továbbra is alkudoznak Ukrajna további katonai és pénzügyi támogatásáról, de kétségtelen, hogy a szomszédos háború elhúzódásával egyre kevesebben támogatják az ország ellátását, főleg a blokk lakosságának és gazdaságának a kárára.

 

 

 

lőszerszállítmány Egyesült Államok orosz-ukrán háború Európai Unió fegyvergyártás
Kapcsolódó cikkek