Közélet

Kitüntetésre mentek, lebombázták őket – gyászol Kárpátalja

Egy orosz rakétacsapás következtében legalább 22 katona halt meg a munkácsi 128-as hegyi dandár kötelékéből. A tömeges tragédia a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megye egyik frontközeli településén történt a napokban. Az emberek értetlenül állnak azelőtt, hogy miért hívták össze a legismertebb kárpátaljai katonai alakulat tisztjeit, szakaszparancsnokait, akiknek a későbbi támadás helyszínén kitüntetéseket nyújtottak volna át – helyette az oroszok egy Iszkander-rakétával lemészárolták őket.

Egy orosz rakétacsapás következtében legalább 22 katona halt meg a munkácsi 128-as hegyi dandár kötelékéből. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója alapján a tömeges tragédia a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megye egyik frontközeli településén történt a napokban. A cikk szerint sokan értetlenül állnak azelőtt, hogy miért hívták össze a legismertebb kárpátaljai katonai alakulat tisztjeit, szakaszparancsnokait, akiknek a későbbi támadás helyszínén kitüntetéseket nyújtottak volna át – helyette az orosz agresszor erők egy Iszkander-rakétával lemészárolták őket.

(EDITORS NOTE: Image depicts death) 
Police officers inspectZAPORIZHZHIA, UKRAINE - 2023/10/18: (EDITORS NOTE: Image depicts death) 
Police officers inspect the lifeless body of a resident killed following a Russian missile attack in Zaporizhzhia. On October 18, Russian forces fired six missiles at the city of Zaporizhia. One of these missiles hit a multi-story residential building in the city center, resulting in the tragic loss of five lives, according to the Zaporizhia Regional Military Administration. (Photo by Andriy Andriyenko/SOPA Images/LightRocket via Getty ZAPORIZHZHIA, UKRAINE - 2023/10/18: (EDITORS NOTE: Image depicts death) Police officers inspect the lifeless body of a resident killed following a Russian missile attack in Zaporizhzhia. On October 18, Russian forces fired six missiles at the city of Zaporizhia. One of these missiles hit a multi-story residential building in the city center, resulting in the tragic loss of five lives, according to the Zaporizhia Regional Military Administration. (Photo by Andriy Andriyenko/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)Images)
Fotó: Getty Images

A portál úgy tudja, a támadásnak húsznál is több halálos áldozata és sok sérültje van, köztük civilek is. Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter vizsgálatot rendelt el a körülmények tisztázása céljából, miközben a katonai vezetés csak azután adott hivatalos tájékoztatást a tragédiáról, hogy annak híre már bejárta a közösségi médiát.

A KISZÓ szerint most derült ki az is, hogy már korábban is összehívták egy helyre a katonákat, az oroszok potenciális céltáblájává változtatva őket. Eközben az Ungvárhoz közeli Szerednyén posztomusz érdemrendeket adtak át a munkácsi 128-as dandár elesett katonáinak hozzátartozóinak. A Hősök keresztje kitüntetést Viktor Mikita katonai kormányzó nyújtotta át az özvegyeknek és édesanyáknak.

A Magyar Nemzet közben arról ír, hogy Mikita vasárnap reggeli bejegyzésében közölte, a katonák emlékére hétfőtől szerda éjfélig tartó háromnapos gyászt hirdettek Kárpátalján.

A Kárpáthír kárpátaljai magyar hírportál arról cikkezik, hogy a rendelet értelmében az állami lobogókat félárbócra eresztik, és minden reggel kijevi idő szerint kilenc órától egyperces néma csenddel adóznak az elhunyt katonák emléke előtt, valamint a különböző felekezetű templomokban miséket tartanak értük. A szórakoztató jellegű rendezvényeket elhalasztják.

A kisebbségek is életüket adják a fronton

Az ukrajnai kisebbségek helyzetét vizsgálta az EU Krakkóban, így a magyar álláspont is terítékre került. Magyarország szövetségese Románia volt a kérdésben.

 

munkács ukrajnai háború mészárlás
Kapcsolódó cikkek