Kedden lemondott Antonio Costa portugál miniszterelnök, miután egy korrupciós vizsgálat indult a szocialista kormánya által kezelt lítiumbányák és hidrogénprojektekkel kapcsolatban – írta a Reuters.

Antonio Costa portugál miniszterelnök.
Fotó: AFP

Costa egy televíziós nyilatkozatban jelentette be a döntést, miután találkozott Marcelo Rebelo de Sousa elnökkel. Bár azt állította, hogy tiszta a lelkiismerete, nem fog újra elindulni a választásokon a miniszterelnöki tisztségért.

Az ügyészség kedden bejelentette, hogy nyomozást indított Costa és kabinetjének több tagja ellen aktív és passzív korrupció, valamint befolyással való üzérkedés gyanújával.

A portugál hatóságok nem sokkal ezután őrizetbe vették Costa kabinetfőnökét is. A gyanúsítottak között Joao Galamba infrastrukturális minisztert is megnevezték. Az ellenzék a kormány azonnali hatályú lemondását követelte.

A vizsgálat, amelynek során több mint 40 helyszínt kutattak át, az ország északi részén található Romano és Barroso bányákban lévő lítiumbányászati koncessziókra, valamint egy hidrogénenergia-termelő üzemre és egy adatközpont építésére irányuló projektre összpontosít.