Megszavazta szerda este az októberi parlamenti választások nyomán megalakult lengyel parlamenti alsóház (szejm) a méhen kívüli mesterséges megtermékenyítés (lombikbébiprogram) állami finanszírozásáról szóló, civil kezdeményezés keretében benyújtott törvénytervezetet.

Child,From,Test,Tube.,Fertilization.,Ivf.,Change,The,Dna,Of
Fotó: Shutterstock

A még az előző választási ciklusban benyújtott, az egészségügyi törvényt módosító tervezetre a 460 fős szejm jelen lévő képviselői közül 268-an szavaztak igennel, 118-an ellenezték, és 50-en tartózkodtak. Támogatta a tervezetet a második legnagyobb frakció, a Polgári Koalíció (KO) jelen lévő 155 tagja, valamint más, eddig ellenzéki tömörülések képviselői mellett az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) 23 képviselője is. A PiS 102 tagja viszont nemmel szavazott, 49-en tartózkodtak.

A most a szenátus elé kerülő tervezet szerint az egészségügyi miniszter vezetésével kidolgoznának egy, a meddőség kezelését célzó, a tárca által finanszírozott egészségügyi programot, amelynek része lenne a méhen kívüli megtermékenyítés is. 

A programra a költségvetésből évente legalább 500 millió zlotyt (43,6 milliárd forint) különítenének el.

A lombikbébiprogramot támogató képviselők kiemelték, hogy a procedúra költségei meglehetősen magasak, ezért hozzáférhetősége korlátozott. Szükség van arra, hogy a programot az állami költségvetésből támogassák.

A lombikbébi (in vitro) program állami finanszírozása a KO választási programjában szerepelt. Az állami lombikbébiprogramot a PiS a kormányra kerülését követően, 2015-ben leállította. Előtte széles körű társadalmi vitát váltott ki az, hogy a megtermékenyített, de a kezelés során fel nem használt petesejteket lefagyasztják. Az in vitro módszert az utóbbi években több lengyel önkormányzat saját eszközeiből finanszírozta.