Közélet

Milliárdos Hamász-vezetők és titkos üzleteik

Politikusok és egy terrorszervezet vezetői egyben, így nem meglepő, hogy bankszámláikon több milliárd dollár értékű vagyon pihen. Ameddig a gázai lakosok nélkülöznek, addig ők élik a gazdagok életét.

Teljesen más körülmények között élnek a Hamász vezetői, mint a lakosság: ameddig a gázai lakosok szegénységben élnek, addig a terrorvezérek úsznak a többmilliárdos vagyonukban. Jonathan Schanzer, a Demokráciák Védelméért Alapítvány kutatási alelnöke azt nyilatkozta, hogy vagyonaikat azoktól az országoktól szerezték, amelyek ténylegesen állami támogatói a terrorizmusnak.

Hamas Leader Ismail Haniyeh Arrives In BeirutBEIRUT, LEBANON - JUNE 27: Ismail Haniya arrives at Beirut-Rafic Hariri International Airport on June 27, 2021 in Beirut, Lebanon. Haniya, leader of the Palestinian militant group, Hamas is scheduled to meet top officials and discuss the conditions of Palestinian refugees in Lebanon.  (Photo by Ali Allouch ATPImages/Getty Images)
Iszmail Haníje vezeti állítólag jelenleg a Hamász politikai irodáját.
Fotó: Getty Images

A Gázai övezetet 2007 óta uraló Hamász hatalmas összegek felett rendelkezik. A terrorvezérek a dollár százmilliókat azonban nem az általuk uralt Gáza fejlesztésére, hanem Izrael elleni támadásokra és külföldi fényűző életmódjukra költik. A Hamász főnökei egykori és jelenlegi főnökei, Músza Abu Marzúk, Khalid Masal és Iszmail Haníje mind több milliárd dolláros vagyonok tulajdonosai – olvasható az Origo cikkében.

A Welt am Sonntag német lap birtokába jutott, a Hamász vagyonáról szóló dokumentumok és a terrorszervezetek pénzforgalmát vizsgáló egykori magas rangú izraeli hírszerzési tisztviselőtől származó információk szerint 

a Hamász vezetői a Gázai övezeten kívül egy olyan pénzügyi birodalmat építettek ki, amelynek összértéke mintegy 600 millió font (ez nagyjából 258 milliárd forint).

A jelentés szerint a titkos terrorportfólió 30-40, főként az építőiparban és az ingatlanszektorban működő vállalatot foglal magában. Ezek a Hamász által ellenőrzött vállalatok Törökországban, Katarban, Algériában, az Egyesült Arab Emírségekben és Szudánban találhatók. Miközben a saját népük az elzárt területen szenved a Hamász Izrael elleni támadásának következményeitől, addig a Hamász-főnökök külföldi luxusszállodákban laknak, és a világ minden táján rendelkeznek bankszámlákkal.

A Hamász mintegy két évtizeddel ezelőtt kezdte el az adományozói pénzeket külföldi vállalatokba rakni, ahelyett, hogy a gázai polgári infrastruktúrába fektetné. A jelentés szerint a Hamász-főnökök kezdetben Szaúd-Arábiában kezdték építeni titkos vállalati portfóliójukat. Amikor azonban az Öböl menti monarchia keményen fellépett a Hamász üzleti ügyei ellen, pénzügyi irodájukat Törökországba helyezték át.

Khaled Mashal In Istanbul
Keveset tudni a Hamász vezetőinek váltakozásáról, de valószínűsíthető, hogy Khalid Masal volt a politikai vezető Haníje előtt.
Fotó:  AFP

A Die Welt volt az első újság, amely két évvel ezelőtt felfedte a Hamász titkos vállalatbirodalmának egyes részeit. Ennek eredményeképpen az amerikai pénzügyminisztérium szankciókkal sújtotta az akkor feltárt szereplőket és cégeket. Az amerikai tisztviselők szerint a Trend GYO a Hamász pénzeszközeinek elrejtésére és tisztára mosására szolgált.

A világ legjelentősebb pénzügyi hatósága által elrendelt szankciók ellenére úgy tűnik, hogy a Hamász-vállalat akadálytalanul folytathatja üzleti tevékenységét Törökországban. A Hamász által vezetett vállalat például 57,8 millió török líra (mintegy kétmillió euró) nettó nyereségről számolt be 2022-ben.

Az Egyesült Államok számos Hamász-tisztviselőt és pénzügyi műveletet szankcionált az október 7-i mészárlás után, beleértve a gázai készpénzátutalási műveleteket, valamint a katari és törökországi műveleteket. Az amerikai kormány közel ezer olyan személyt és szervezetet vett célba, akiket terrorizmussal és a terrorizmus finanszírozásával vádolnak az iráni rezsim és annak meghatalmazottjai közül.

A Hamász politikai vezetésén kívüli legfontosabb személy Jahja Szinvar, a katonai erők főparancsnoka, aki nagy valószínűséggel oroszlánrészt vállalt az október 7-ei támadás kitervelésében és végrehajtásában. A Gázai övezet de facto vezetője a támadások kezdete óta nem adott magáról semmilyen életjelet, halálát viszont sem Izrael, sem a Hamász nem erősítette meg, bár valószínűsíthető, hogy a menekülő Hamász katonák között van.

 

LUXUSINGATLANOK izraeli háború Hamász gázai övezet
Kapcsolódó cikkek