Közélet

Novák Katalin Izraelbe látogat

Ma reggel Izraelbe utazik az Ausztráliából hazafelé tartó magyar köztársasági elnök, hogy kifejezze szolidaritását a terrortámadás sújtotta zsidó állammal.

Ma reggel Izraelbe látogat az Ausztráliából hazafelé tartó Novák Katalin, hogy kifejezze szolidaritását a terrortámadás sújtotta zsidó állammal – értesült a köztársasági elnökhöz közel álló forrásból a Mandiner. A lap úgy tudja, Novák a delegációjával reggel hét óra körül landolt a tel-avivi repülőtéren, és hivatalos találkozói mellett a Hamász által fogva tartott magyar túszok családjaival is találkozik.

NOVÁK KatalinTel-Aviv, 2023. november 5.
A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnököt fogadja Isaac Herzog izraeli elnök Tel-Avivban 2023. november 5-én.
MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula
Tel-Aviv, 2023. november 5.A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnököt fogadja Isaac Herzog izraeli elnök Tel-Avivban 2023. november 5-én.MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula
Fotó: MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula

A Mandiner megjegyzi, a látogatás rámutat 

Magyarország és Izrael kiemelten jó kapcsolatára,

a magyar köztársasági elnök előtt ugyanis csak a nyugati világ legfontosabb vezetőit, illetve Izrael legközelebbi európai szövetségeseit fogadta szolidaritási látogatás keretében az izraeli vezetés. 

Október 13-án például az Európai Bizottság, valamint az Európai Parlament elnöke, Ursula von der Leyen és Roberta Metsola ment Izraelbe, ahol az első európai állami vezető Marcel Ciolacu román miniszterelnök is tiszteletét tette október 17-én, akit még aznap Olaf Scholz német kancellár követett. Másnap került sor Joe Biden amerikai elnök látogatására, majd egy nappal később Rishi Sunak brit miniszterelnök is megjelent. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök október 21-én, Emmanuel Macron francia elnök pedig október 24-én utazott a zsidó államba.

A további vendégek között van Petr Fiala cseh és Mark Rutte holland miniszterelnök, majd Karl Nehammer osztrák kancellár. Rajtuk kívül az Izraellel szoros katonai és titkosszolgálati együttműködésben álló földközi-tengeri szövetségesek, Görögország és Ciprus vezetői repültek még Izraelbe. 

 

 

izraeli háború Novák Katalin köztársasági elnök Izrael Novák Katalin látogatás
Kapcsolódó cikkek