Közélet

Oroszország szerint a nyugat mérgeket szállít Ukrajnának

Az orosz képviselet arról beszélt Hágában, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetben, hogy bizonyítékai vannak arról, hogy az Egyesült Államok és Ukrajna más szövetségesei is mérgező vegyi anyagokat szállítanak Ukrajnának.

Oroszországnak bizonyítékai vannak arra, hogy NATO-országok mérgező vegyi anyagokat szállítanak Ukrajnának, amely be is vetette ezeket elcsatolt területek vezetői ellen – jelentette ki a TASZSZ szerint Kirill Liszogorszkij orosz ipari és kereskedelmi miniszterhelyettes hétfőn Hágában, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tagállamai konferenciájának 28. ülésszakán.

Gas,Mask,Protection,Against,A,Chemical,Attack
Fotó: Shutterstock

Az orosz küldöttséget vezető Liszogorszkij szerint Oroszországnak cáfolhatatlan bizonyítékai vannak, hogy „az Egyesült Államok és euroatlanti szövetségesei részt vesznek mérgező vegyi anyagok, valamint a hordozóeszközeik Ukrajnába szállításában”.

Arról is vannak információk, hogy a kijevi rezsim különleges szolgálatainak ügynökei mérgező vegyi és pszichotróp anyagokat vetettek be az Oroszországi Föderáció részévé vált új entitások vezetése ellen

– tette hozzá a miniszterhelyettes. Liszogorszkij azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy szövetségeseivel együtt Oroszország kiszorítására törekszik az OPCW Végrehajtó Tanácsából.

A hétfői orosz hadijelentés szerint egyébként az orosz erők három frontszakaszon hat támadást vertek vissza, és az érintkezési vonal mentén csaknem 630 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A legtöbb támadást, hármat, Kupjanszknál kísérelte meg az ukrán fél, a legnagyobb emberveszteséget, mintegy 280 főt pedig a Liman környékén vívott harcokban szenvedte el. 

Az összegzésben a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említettek meg egyebek mellett egy vezetési pontot, négy páncélozott harcjárművet, két, földi célok elleni bevetésre átalakított Sz-200-as légvédelmi rakétát és 21 drónt.

Vitalij Gancsev, Harkiv megye Moszkva által kinevezett katonai-polgári közigazgatásának vezetője a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy merényletet követtek el helyettese, Alekszandr Szliszarenko ellen. Azt mondta, hogy az illető nincs életveszélyben.

A legújabb gázai övezeti háborús hírek és az immáron több mint ötvenöt éves vietnámi taktikák után arról számolnak be az ukrán források, hogy az oroszországi csapatok Avgyijivkánál alagutakat fúrtak az ukrán állások alá. Oroszország és Kína arról tárgyal, hogy kínai szakemberek, technika bevetésével alagutat építenének a Krím félsziget és az oroszországi szárazföld közti biztonságos összeköttetés létesítésére. Ezzel védenék ki az egyre korszerűbb, egyre nagyobb hatótávolságú és egyre nehezebb robbanófejjel felszerelt nyugati ballisztikus rakéták fenyegetését.

 

oroszország ukrajna háború vegyi fegyver
Kapcsolódó cikkek