Közélet

Tőkeemelésre készül az EBRD az ukrajnai háború miatt

Az EBRD tőkeemelése megteremti a lehetőséget az Ukrajnának nyújtott finanszírozás duplázására.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) megtette az első lépéseket egy 4 milliárd eurós tőkeemelés irányába, mely lehetővé teszi, hogy a pénzintézet megduplázza az Ukrajnának nyújtott éves finanszírozást – derül ki a bank szerdai közleményéből.

Az EBRD, mely 2022–2023-ban már 3 milliárd eurót adott Ukrajnának állítja, hogy az igazgatótanács javasolta a bank kormányzóinak, hogy fogadják el a tőkeemelésről szóló javaslatot, mely lehetővé teszi a jelentős és tartós befektetések eszközlését Ukrajna számára most és a jövőben.

Belgrade,,Serbia,-,September,15,,2021:,European,Bank,For,Reconstruction
Fotó: Shutterstock

A közlemény szerint a bank döntése egybevág a kormányzótanács véleményével, mely szerint Ukrajna támogatása a bank legfőbb prioritása, az országot ért orosz inváziót követően.

A lépés az első azok sorában, mely lehetővé teszi, hogy a pénzintézet évi 3 milliárd eurós finanszírozást nyújtson Kijevnek. 

Ha a javaslatot elfogadják, az első kifizetésekre 2025-től kerülhet sor.

A tőkeemelésről még idén döntés születhet. Az EBRD életében ez 1996 és 2010 után ez a harmadik tőkeemelés. A bank elfogadott részvényesi tőkéje jelenleg 30 milliárd euró – írja a Reuters.

Az EBRD Ukrajna legnagyobb befektetője az elmúlt harminc évben, amit tovább fokozott az országot ért orosz támadás után.

 

Ukrajna tőkeemelés orosz-ukrán háború EBRD
Kapcsolódó cikkek