Közélet

Ukrán terroristákat fogtak az oroszok Moszkvában, Odesszába látogatott Zelenszkij

Az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Artyomovszkoje települést és sok ukrán katonával végzett a harc közben. Eközben Moszkvában Kijev által pénzelt terroristákat kapcsoltak le.

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyeckben az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei – közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként az orosz erők négy frontszakaszon hét támadást vertek vissza, és az érintkezési vonal mentén mintegy 620 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A legtöbb támadást, hármat, Donyeck térségében kísérelte meg az ukrán fél, és itt szenvedte el a legnagyobb emberveszteséget is.

A Ukrainian tank crew member of the 21st Mechanized Brigade sits inside a German made Leopard 2A5 battle tank near the front line in an undisclosed location in the Lyman direction of the Donetsk region, on November 21, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Fotó: ANATOLII STEPANOV

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Zaporizzsja megyei Pologiban két nő megsebesült.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) 

letartóztatott egy 40 éves férfit, aki arra készült, hogy ukrán megbízásból, pénzért felrobbantson egy tartálykocsit egy moszkvai vasútállomáson. 

Akkor vették őrizetbe, amikor a kijelölt helyszíneken magához vette az összeállítandó pokolgép előállításához szükséges robbanóanyagot és detonátort.

Ukrajna már nem győzi ellátni árammal a háztartásokat

Az áramhasználat racionalizálására szólította fel a háztartásokat az ukrán állami áramszolgáltató. Az Ukrenerho közölte, hogy a hideg időjárás miatt több megyében is rendkívül megnőtt az áramfogyasztás, amivel nem tudnak lépést tartani. Azt kérik az emberektől, hogy csak annyi áramot használjanak, ami mindenképpen szükséges.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy elfogott egy, az ukrán szakszolgálatok által beszervezett 37 éves orosz férfit, aki terrortámadást szándékozott elkövetni a voronyezsi katonai toborzóközpont ellen. A gyanúsított lakásán robbanószerkezet előállításához szükséges alkotóelemeket foglaltak le, valamint megtalálták a toborzókkal folytatott internetes levelezését is.

Odesszába utazott Volodimir Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a déli Odessza megyében tett munkalátogatást, amelyen főként a régió katonai védelméről és a gabona tengeri szállításáról tanácskozott helyi vezetőkkel – hozta nyilvánosságra az elnöki iroda hivatalos honlapján.

Az államfő a közlemény szerint találkozott a régió katonai parancsnokságával, és meghallgatta Andrij Hnatov, az odesszai hadműveleti-stratégiai csoportfőnök jelentését a régióban kialakult helyzetről és a felelősségi körébe tartozó katonai műveletekről. A megbeszélésen részt vett Olekszij Nejizspapa, az ukrán haditengerészet parancsnoka, aki jelentést tett a Fekete-tengeren kialakult helyzetről és a területet érő orosz támadásokról. Dmitro Karpenko a déli légierők parancsnoka pedig az odesszai régió légvédelmi rendszerének működéséről, Odessza légterének védelméről és a gabonafolyosó infrastruktúrájának helyzetéről számolt be Zelenszkijnek.

Az ukrán védelmi tárca által létrehozott Nemzeti Ellenállási Központ a Telegramon arról számolt be, hogy 

a dél-ukrajnai Herszon megye orosz megszállás alatti részében lévő Juvilejne településen felrobbantottak egy épületet, amelyben az orosz megszálló hatóságok képviselői tanácskoztak. A támadásban a közlemény szerint öt magas rangú tisztségviselő vesztette életét.

 

oroszország ukrajna háború Odessza
Kapcsolódó cikkek