Nemzetközi összefogással előállították annak az ukrajnai bűnözői csoportnak a vezetőjét és négy társát, amely nemzetközi viszonylatban alkalmazott ransomware, azaz zsarolóprogram használatával több százmillió euró kárt okozott áldozatainak – tájékoztatott az hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete kedden.

Warning,Of,A,System,Hacked.,Virus,,Cyber,Attack,,Malware,Concept.
Fotó: Shutterstock

Az Europol jelentése szerint hét ország – Ukrajna, Norvégia, Franciaország, Hollandia, Németország, Svájc és az Egyesült Államok – összefogásával folytatott művelet vezetett a bűnözői csoport tagjainak múlt heti elfogásához.

Elmondták, hogy egy 2021-ben indított, akkor főként Norvégiában és Ukrajnában tevékenykedő kiberbűnözői csoport tagjainak elfogásakor lefoglalt eszközök kriminalisztikai elemzése járult hozzá a nemzetközi viszonylatban működő ukrán bűnözők előállításához.

A gyanúsítottakról azt feltételezik, hogy legkevesebb 71 országban zsarolószoftverek útján elkövetett csalásért felelősek.

Az előállítottakat informatikai hálózatok feltörésével, valamint az áldozatok számítógépén kriptovaluta-fizetések tisztára mosásával gyanúsítják.

A részleteket ismertetve közölték, a csoport multinacionális nagyvállalatok számítógépes rendszereit célozta, hogy saját megtévesztő szoftverei telepítését követően egyebek mellett banki műveleteket végezzen. Tevékenységükhöz az SQL adatbázis-kezelő szoftverek egyik sebezhetőségét használták ki, de alkalmazták az automatikus brute force támadás, a próbálgatásos jelszófeltörés technikáját, ahogy az adathalász e-mailek rosszindulatú mellékleteinek küldését is a felhasználónevek és jelszavak ellopása érdekében.

Az elkövetők tevékenységük során több mint 250 nagyvállalati szervert tettek elérhetetlenné, ami több száz millió eurót meghaladó veszteséget okozott az áldozatoknak.

Az Amerikai Egyesült Államokat, Ukrajnát és Izraelt éri a legtöbb kibertámadás, az elmúlt évben az incidensek száma világszerte megnőtt. Az elsődleges célpontok a politikai döntéshozatalban és végrehajtásban részt vevő szervezetek. Egy felmérésből kiderült, hogy a nemzetállamok egyre gyakrabban alkalmaznak befolyásszerző műveleteket a kiberműveletek mellett a közkedvelt propagandanarratívák terjesztésére.