Közélet

Ünneplő orosz katonákat támadtak az ukrán erők – a színpadon érte rakétatalálat az énekesnőt

A támadásban vagy két tucat orosz katona vesztette életét, és több százan sebesültek meg.

Az ukrán csapatok csapást mértek orosz katonák egy rendezvényére a Donyeck megyei Kumacsove falu közelében, ahol a rakétaerők napja alkalmából tartott koncertre gyűltek össze még múlt vasárnap – erősítették meg szerdán az ukrán szárazföldi erőknél. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint kedden az orosz sajtó beszámolt Polina Menysih színésznő haláláról, aki aznap orosz katonák előtt lépett fel Donyeck megyében.

COLD REALITY: Ukraine's Never Ending War
Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto via ZUMA Press

A szárazföldi erők kedd este egy videófelvételt tettek közzé a Telegram-oldalukon, amely állítólag a rendezvényterem elleni támadás pillanatát rögzítette. A videón Menysih fellépése látható, és robbanás hallatszik. A hadsereg szóvivője a BBC Ukrajinának megerősítette a támadás tényét. Robert Brovgyi, az ukrán 59. dandár légi felderítő egységének parancsnoka közzétett egy bejegyzést arról, hogy a csapást megtorlásul hajtották végre a 128. kárpátaljai hegyivadász dandár elleni támadásért, amelyet az orosz erők november 3-án hajtottak végre, és 19 katona életét követelte. 

Brovgyi szavai szerint a csapás következtében 25 orosz katona vesztette életét, és több mint száz sebesült meg.

Olekszandr Tarnavszkij, a délkeleti szektorban (Tavria) harcoló ukrán csapatok parancsnoka a Telegramon arról írt, hogy az orosz megszálló erők az elmúlt nap során jelentősen megnövelték a rohamműveletek és a légicsapások számát a térségben. Egy nap alatt az orosz erők egy rakéta- és 29 légicsapást hajtottak végre. Ezenfelül 911-szer lőtték a térséget rakéta-sorozatvetőkkel, és 38 összecsapásra került sor.

Tarnavszkij közlése szerint a Tavria hadműveleti övezetben

az orosz erők 491 embert veszítettek az elmúlt 24 órában, hét orosz katona pedig megadta magát.

Kifejtette, hogy az ukrán védelmi erők 21 orosz haditechnikai eszközt semmisítettek meg, egyebek mellett három harckocsit, egy páncéltörő rakétarendszert és hat drónt, továbbá három lőszerraktárt. Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében közzétett legfrissebb adatok szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 850-nel, 320 670-re nőtt. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett hét harckocsit, 17 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 13 drónt.

Szerdára virradóra Oroszország 14 Sahid 131/136 típusú kamikaze drónnal és egy nagy hatótávolságú X–22-es rakétával támadta Ukrajnát. Az ukrán védelmi minisztérium közleménye szerint az Oroszország délkeleti részéből helyi idő szerint kedd este 8 órakor indított, hétórás támadássorozat Ukrajna központi, délkeleti és nyugati régiói ellen irányult.

 

oroszország ukrajna háború rakétacsapás
Kapcsolódó cikkek