Közélet

Az orosz–ukrán háború 636. napja – Zelenszkij szerint most nincs esély a békére

Az időjárási körülmények miatt Ukrajnának nehézségei vannak a fronton. Volodimir Zelenszkij úgy véli, hogy Moszkva most nem szeretne békét kötni.

Az ukrán elnök úgy gondolja, hogy Oroszország jelenleg nem szeretné az orosz–ukrán háború végét, emiatt nem kerülhet napirendre a fegyveres konfliktus vége. Volodimir Zelenszkij határozottan elutasította a béketárgyalások megkezdésének lehetőségét, annak ellenére, hogy Ukrajna hadserege jelenleg nehéz helyzetben van a fronton – írta meg a TASZSZ orosz hírügynökség.

Ukrainian servicemen fire an artillery during an anti drone drill in Chernigiv region on November 11, 2023. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
orosz-ukrán háború, Volodimir Zelenszkij, Ukrajna, Oroszország
Több mint 600 napja tart az orosz–ukrán háború, és úgy tűnik, messze még a vége.
Fotó: AFP

Nehézségeink vannak a harctéren? Igen. Tárgyalóasztalhoz üljük Moszkvával? Nem!

– nyilatkozta az ukrán államfő.

Zelenszkij szerint Oroszország nem lenne hajlandó leállítani a harcokat, emiatt nem is beszélhetünk a mindenáron megvalósuló békéről. A jelenlegi ukrán nehézségek abból adódnak, hogy az esős őszi idő miatt puha és sáros a talaj, így a harckocsikkal nem tudnak támadni az ukrán erők, ezért legtöbbször a gyalogságra kell szorítkozniuk.

November elején az NBC amerikai csatorna amerikai tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy az Egyesült Államok és az is tárgyalásokat kezdet Kijevvel az oroszokkal folytatott lehetséges béketárgyalásokkal kapcsolatban. Ennek során szóba kerül, hogy Ukrajnának milyen kompromisszumokat kellene tennie a helyzet megoldásáért. A tévécsatorna szerint a nyugati hatalmak finoman felvázolták az ukrán vezetésnek, hogy mit kellene feladniuk ahhoz, hogy legyen esély az egyezségre. Sajtóhírek szerint a tárgyalások egy részére még októberben került sor.

Volodimir Zelenszkij a Kijevbe látogató Ursula von der Leyennel közös sajtótájékoztatóján határozottan cáfolta ezeket a híreket. Az ukrán elnök kiemelte, hogy az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió egyetlen vezetője sem gyakorol nyomást Ukrajnára, hogy tárgyalóasztalhoz üljön Oroszországgal.

Zelenszkij: Ukrajna kevesebb lőszert kap az izraeli háború kitörése óta

A 155 milliméteres tüzérségi lőszer vált a legfontosabb hadianyaggá az orosz–ukrán háborúban. Azonban ezekre a lőszerekre Izraelnek is szüksége van.

 

11:19

Az amerikai után a német hadügyminiszter is Kijevbe látogatott

Váratlanul Kijevbe látogatott Boris Pistorius német hadügyminiszter kedden, hogy ukrán kollégájával, Rusztem Umerovval tárgyaljon az Ukrajnának nyújtott német támogatás megerősítéséről – olvasható a német hadügyi tárca közleményében.

09:56

Magyarország száz darab lélegeztetőgépeket küldött Ukrajnának

Magyarország összesen 100 darab lélegeztetőgépet küldött november 20-án Ukrajnának – közölte Makszim Kozickij, a Lvivi Regionális Katonai Igazgatóság vezetője. Lvivből Odessza, Mikolajiv, Harkiv, Kijev és más települések egészségügyi intézményeibe szállítják majd Magyarországról a lélegeztetőgépeket.

08:40

Hétezernél is többek érkeztek hétfőn Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 4231-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3282-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte kedden reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 25 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely harminc napig érvényes. Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Ukrajna béketárgyalás orosz-ukrán háború Oroszország Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek