Közélet

Az orosz–ukrán háború 635. napja – Ádáz küzdelmet folytatnak a Dnyeper keleti partjára áttörő ukránok

Az esős időjárás ellehetetleníti a harckocsik haladását. Az ukrán hadsereg tovább menetel előre a Dnyeper folyótól keletre.

Tovább folytatódnak a harcok Ukrajna keleti és déli részein, azonban az elmúlt napok heves esőzései visszavetették a katonai aktivitást. Várhatóan az átmeneti időszak végéig, a tél beköszöntéig ez a tendencia folytatódni fog – számolt be róla az Unian ukrán hírügynökség.

A Ukrainian serviceman looks out from an underground shelter on the frontline near the town of Bakhmut, Donetsk region, on November 18, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP)
Fotó: AFP

Az Institute for the Study of War (ISW) orosz katonai bloggerekre hivatkozó jelentése alapján az ukrán haderő továbbra is védi Avdijivkát az orosz támadóktól, egyesek szerint ez a város lehet az új Bahmut. Ennek ellenére a szakértők szerint még korai lenne bármelyik fél győzelméről beszélni. A katonai tudósítók azonban arról számoltak be, hogy a rossz idő és a nagy sár akadályozza a páncélozott járművek bevetését a Zaporizzsjai terület nyugati részén, emiatt az ukrán csapatok elsősorban gyalogos egységekkel támadják az orosz állásokat.

Az ISW jelentése kitért arra is, hogy

az ukrán hadsereg folytatja hadműveletét a Herszoni területen és a Dnyepernél.

Az ukrán vezérkar arról tájékoztatott, hogy katonáik fenntartják állásaikat a folyó keleti partján, és a Dnyepertől két-három kilométerre keletre fekvő településeknél is voltak összecsapások.

Az orosz hadsereg jelentése szerint sikeresen visszavertek egy partraszállási kísérletet a Herszon várostól délre fekvő Velikij Potemkin-szigeten. Az egyik orosz katonai blogger arról írt, hogy az ukrán hadsereg módosított Baba Jaga drónokat vet be az oroszok TOS termobarikus tüzérségi rendszereinek megrongálására. Mivel több támadásuk is sikerrel jár, úgy tűnik, hogy az oroszok légvédelme sebezhető ebben a térségben.

Az ukránokat csak a „tüzes pokol” fogadta a Dnyeperen túl

Egy orosz tisztviselő elmondása szerint az ukránok bár átkeltek a Dnyeper keleti oldalára, de ott heves orosz ellenállásba ütköztek, és emiatt csak pincéről pincére rohannak éjszakánként.

 

 

19:36

Letartóztatnák az ukrán Euróvízió-győztest az oroszok

A krími tatár, Ukrajna színeiben a 2016-os Eurovíziós dalfesztivált is megnyerő Jamalát az orosz hatóságok az orosz hadsereg becsmérlése miatt körözik. A Mediazona nevű orosz oldal szerint már októberben kiadták ellene az elfogatási parancsot és novemberben egy orosz bíróság távollétében letartóztatta.

18:55

Aknakereső élesben: a gabonaszállító hajók sincsenek biztonságban

A tengeren folyik az Ukrajna-Oroszország fegyveres konfliktus egyik sajátos válfaja: az aknaháború. A sodródó tengeri aknák a Fekete-tenger bármely szakaszán – jelen esetben ukrán vizeken - ütközhetnek és felrobbanhatnak.
 

16:23

Korrupció miatt menesztették az ukrán kibervédelem vezetőjét

Jurij Scsihol ukrán kibervédelmi vezetőt és helyettesét is menesztették, miután a korrupcióellenes ügyészség 600 millió forintos sikkasztás miatt nyomoz.

16:06

Visszafelé sült el a szankciós politika: Moszkva lett Peking legnagyobb olajszállítója

Októberben is Oroszország volt Kína legnagyobb olajszállítója a pekingi központi vámhivatal jelentése szerint annak ellenére is, hogy az orosz nyersolaj ára emelkedett, és felárat ért el a Brent jegyzéséhez képest a szaúdi kínálat csökkenésének következtében. 

09:12

Több mint tízezren érkeztek vasárnap Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 4988-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5030-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 71 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely harminc napig érvényes. Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

ISW Ukrajna Avdijivka orosz-ukrán háború
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek