Felelőtlenség lenne választások megtartásáról beszélni háború idején – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn, miközben egységre szólított fel mindenkit 

az értelmetlen politikai viták elkerülése érdekében.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő. Fotó: AFP

Zelenszkij hangsúlyozta: létfontosságú az Ukrajnával szemben álló katonai kihívásokra összpontosítani, amikor az ország a több mint húsz hónapja kezdődött átfogó invázió után az ukrán terület egyötödét megszállva tartó orosz katonákat igyekszik kiűzni.

Be kell ismernünk, hogy ez a védekezés ideje, a harcé, amelytől az állam és a nép sorsa függ. Úgy vélem, ebben az időben nem helyénvaló választásokat tartani

– mondta az elnök esti videóüzenetében.

A jelenleg Ukrajnában érvényben lévő hadiállapot idején tilosak a választások, de Zelenszkij közölte, megfontol bizonyos módosításokat a megtartásuk érdekében – törvénymódosítást kezdeményez, és külföldi segítséget kér a folyamat finanszírozásához. Közölte, hogy szeretne másodszor is indulni, ha lesznek választások.

Dmitro Kuleba külügyminiszter a hét végén közölte, hogy az elnök mérlegeli a háború idején tartandó választások melletti, illetve az ellene szóló érveket.