Közélet

Ukrajna újra meghosszabbíthatja a hadiállapotot

Sorozatban kilencedik alkalommal dönthet így az ukrán parlament. Az általános mozgósítás is meghosszabbodik.

Ismét meghosszabbítanák az orosz–ukrán háború kitörése óta érvényben lévő hadiállapotot Ukrajnában. Ezzel egyidejűleg szintén 90 nappal tolják ki az általános mozgósítás időtartamát is – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Verkhovna,Rada,Building,(parliament,House),On,Hrushevsky,Street,And,Mariyinsky
Fotó: Marianna Ianovska

A kijevi parlament hamarosan újra meghosszabbítja a hadiállapotot és az általános mozgósítást – jelentette be Telegram-csatornáján Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő. A honatya szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök néhány napon belül az országgyűlés elé terjeszti az erről szóló rendeletét. Ez sorrendben immár a kilencedik ilyen intézkedés lesz a háború kitörése óta.

Mivel a háború továbbra is zajlik, így így minden bizonnyal a parlament is rábólint majd erre. Várhatóan a hadiállapotot és a mozgósítást további 90 nappal, azaz 2024 februárjáig hosszabbítják majd meg.

Legutóbb idén augusztusban került sor hosszabbításra, akkor november 15-ig tolták ki azt. A vonatkozó határozatokra akkor 347, illetve 334 képviselő szavazott a 450 fős törvényhozásban.

 

parlament általános mozgósítás ukrajna orosz-ukrán háború hadiállapot
Kapcsolódó cikkek