Szokatlanul kritikus írás jelent meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről a Time magazinban, amely egy éve még az év emberének választotta; a saját tanácsadói szerint ugyanis Ukrajna vezetője egyre rosszabb elmeállapotban van, magát a megváltónak képzeli, és úgy érzi, hogy a Nyugat elárulta, mert a szövetségesei még mindig a korrupcióról beszélnek – írta a Magyar Nemzet.

Fotó: Juan Medina / AFP

Lassan két éve tart az orosz–ukrán háború, amelynek az elején még hősnek gondolt Zelenszkij imázsa kezd elpárologni, és egyre több kritikus írás jelenik meg még a nyugati sajtóban is az elnökről – ehhez kétségtelenül hozzájárult, hogy kanadai látogatása során egy náci háborús bűnössel találkozott, amelyből egy hatalmas botrány lett.

A Time magazin azonban különösen maró cikket tett közzé, amelyben saját tanácsadóira, kabinetjének tagjaira és a hadsereg vezetőire hivatkozott. Zelenszkij egyre elégedetlenebb a nyugati szövetségeseivel, és úgy érzi, hogy elárulták, 

mivel egyre jobban belefáradnak a háborúba, és az ország támogatása is egyre gyengébb, ráadásul az Egyesült Államokba tett látogatása során a korrupció is központi téma volt.

Az ukrán elnök mostanra elvesztette megszokott optimista kisugárzását, a humorérzékét, és már nem tudja viccekkel feldobni a hangulatot a katonai vezetők körében sem.

A közelgő tél komoly fenyegetés Ukrajna számára, ugyanis nagy az esélye, hogy második alkalommal sem lesz tartós energiaellátása az országnak. Emiatt a lakosság egyre kevésbé Oroszországot, inkább az ukrán kormányt hibáztatja, amelynek sokan keveslik a felkészültségét a támadásokra.

Zelenszkij sok közeli munkatársa úgy gondolja, hogy az elnök kezdi elveszíteni az eszét, és egyre inkább úgy gondolja, hogy az orosz–ukrán háború kimenetele csak tőle függ.

Ukrajna végső győzelmébe vetett hite olyan méreteket öltött, ami aggasztja egyes tanácsadóit. Megingathatatlanná vált, és megváltónak hiszi magát

– mondta a kabinet egyik tagja. A békekötés kérdése tabunak számít a jelenlétében, annak ellenére, hogy a kilátások kezdenek reménytelenné válni.

A közeljövőben állítólag radikális átalakításon fog átmenni a kormány, legalább egy minisztert le fognak váltani, és felelősségre fognak vonni egy magas rangú parancsnokot is, aki az ellentámadásért felel. Mindezt annak érdekében teszik majd, hogy minden felelősséget áthelyezzenek az ő vállára a fronton történő lassú előrehaladás miatt.

Kifulladt az ukrán ellentámadás

A következő nagyobb offenzívával Ukrajna feltehetően megvárja az F–16-osokat. A rohamcsapatok ellenkező esetben könnyen az orosz légierő prédájává válhatnak.