Közélet

Zsidó iskolákra nyitottak tüzet Kanadában

Montrealban több felekezeti iskolát is lövések értek.

Lövések értek szerda este két zsidó felekezeti iskolát Montrealban, sérülések nem történtek. Két montreali zsidó iskola ajtaján találtak golyó ütötte lyukakat csütörtök reggel – közölte a rendőrség az AFP francia hírügynökséggel. A nyomozás első adatai szerint az épületekre éjszaka közepén lőttek, amikor az intézmények üresek voltak – számoltak be a hatóságok.

Fotó: AFP

Szeretnék nagyon egyértelmű lenni. A leghatározottabban elítéljük ezt az antiszemita erőszakot

– reagált Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, aki antiszemitizmus és az muzulmánellenesség ijesztő növekedéséről beszélt. Nem sokkal később François Legault, Québec miniszterelnöke nyugalomra szólított fel a francia nyelvű tartományban növekvő feszültségek miatt.

Kedden két Molotov-koktélt dobtak egy zsinagógára Montreal nyugati szigetén, kisebb károkat okozva az épületben, de személyi sérülés nem történt. Szerdán két, magát Izrael- és palesztinbarátnak valló diákcsoport csapott össze a Concordia Egyetemen, három embert megsebesítve – közölte az egyetem. A rendőrségnek kellett beavatkoznia, egy nőt pedig letartóztattak testi sértésért.

Az interneten közzétett horogkeresztekről és gyűlöletkeltésről is beszámolt az intézmény, amely a megfélemlítési cselekmények aggasztó növekedését említi az elmúlt napokban. A rendőrség csütörtökön bejelentette, hogy megerősíti a biztonsági intézkedéseket az imahelyek és az iskolák körül. A zsidó közösséget, amelynek közel 300 éves történelme van Québecben, támadás éri – ítélte el sajtótájékoztatón Yair Szlak, a CJA Szövetség elnevezésű zsidó szervezet elnöke.

Ami itt történik, az elfogadhatatlan

– tette hozzá.

Egy másik nyilatkozó, Eta Yudin a Zsidó-Izraeli Kapcsolatok Tanácsadó Központjától azt mondta: Egyetlen montreali gyermek iskolája sem lehet célpontja egy gyilkolásra szánt fegyvernek. Ez megvetendő – tette hozzá. Szerinte a gyűlöletnek véget kell vetni. Ez a terrorkampány nem lesz sikeres. A québeci miniszterelnök felszólította a rendőrséget, hogy próbálja megnyugtatni a lakosságot, és nem zárta ki a közel-keleti konfliktusra válaszul szervezett gyűlések betiltásának lehetőségét.

 

izraeli háború rendőrség Montreal terror
Kapcsolódó cikkek