Közélet

A Hamász szerint súlyos veszteségeket okoztak Izraelnek

Több ezer izraeli katona haláláról számolt be a Hamász, az adatok viszont nagyon ellentmondanak az izraeli közléseknek, amelyek szerint százas számról beszélhetünk.

A Hamász iszlamista palesztin szervezet gázai övezeti vezetője közölte vasárnap, hogy fegyvereseik súlyos veszteségeket okoztak az izraeli hadseregnek mind emberéletben, mind felszerelésben.  Jahja Szinvár, a Hamász politikai bizottsága elnökének, Iszmail Hanijének és a testület más tagjainak írt levelében arról számolt be, hogy a szervezet fegyveres szárnya, az el-Kasszám Brigádok elkeseredett, kegyetlen és példa nélkül álló harcot vív az izraeli hadsereg ellen a gázai övezeti háborúban.

Szinvár szerint az el-Kasszám Brigádok tagjai legkevesebb ötezer izraeli katonát támadtak meg, egyharmadukat megölték, másik harmadukat súlyosan megsebesítették, harmadik harmadukat pedig tartósan harcképtelenné tették. Ezek a számok ellentmondanak az Izrael által közölt adatoknak, mert azok szerint százötvenhat izraeli katona halt meg harcban a Hamász elleni szárazföldi offenzívában – emlékeztettek a hírügynökségek.

Funeral In Gaza Of Hamas Official Mazen Faqha
Fotó: NurPhoto via AFP

Szinvár hétszázötven részben vagy teljesen megsemmisített izraeli harcjárműről is írt. Az izraeli hadsereg nem tett közzé ilyen jellegű adatot szintén hírügynökségek szerint. Az október 7. óta tartó háborúban a gázai egészségügyi minisztérium szerint 20 674 ember halt meg az övezetben, és a partvidéki terület 2,2 millió lakosának nagy része otthona elhagyására kényszerült.

Az izraeli légierő és a tüzérség a konfliktus 80. napján, hétfőn is intenzív támadást indított a Hamász infrastruktúrája ellen a Gázai övezetben. Bombázták Rafahot és Hán Juniszt, ez utóbbi településen tizennyolcan haltak meg. A Hamász legfrissebb közlése szerint legkevesebb százan haltak meg a Magázi menekülttábor elleni vasárnapi támadásokban.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap kijelentette: „Súlyos áldozatot fizetünk a háborúért, de nincs más választásunk, mint folytatni a harcot.” Az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki határozata óta, amely nagyszabású humanitárius segítség azonnali beszállítását sürgette az éhínség fenyegette Gázai övezetbe, a bejutó segélyek mennyisége nem nőtt jelentősen, és a lakosok továbbra is mindenben szükséget szenvednek – közölték segélyszervezetek.

Szombaton az Egészségügyi Világszervezet vezette újabb küldöttség látogatott el gázavárosi kórházakba, lehetővé téve több mint 19 ezer liter fűtőolaj szállítását a legnagyobb kórház, a Sifa számára – közölte vasárnap este az X-en Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szervezet főigazgatója.

 

Gázai övezet izraeli háború Iszmail Hani Hamász izraeli hadsereg
Kapcsolódó cikkek