Magyar gazdaság

A miniszterelnök politikai igazgatója nem kertelt: ha megkapjuk az uniós pénzeket, akkor nem vétózzuk Ukrajna támogatását

A magyar miniszterelnök politikai igazgatója a Bloombergnek adott interjújában beszélt arról, hogy Magyarország mit vár el azért cserébe, hogy megszavazza Ukrajna további uniós támogatását. Orbán Balázs nem kertelt: ha Magyarország megkapja a neki járó 30 milliárd eurót, akkor Ukrajna is megkaphatja a segélyt.

A magyar kormány visszavonja az Ukrajna pénzügyi támogatását akadályozó vétóját, ha Brüsszel kifizeti a Magyarországnak járó befagyasztott uniós forrásokat – közölte Orbán Viktor politikai igazgatója, Orbán Balázs. Ez 50 milliárd eurót jelentene Ukrajnának és összesen 30 milliárdot Magyarország számára.

ORBÁN Balázs; HUNYADI Mátyás
Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Orbán Balázs a Bloombergnek adott interjút, és elmondta, hogy 

a magyar kormány két külön kérdésként kezeli Ukrajna uniós csatlakozását, valamint a Kijev támogatására szánt 50 milliárd eurós összeget 

írta a Politico. Magyarország álláspontja, hogy Ukrajna nem csatlakozhat jelenleg az Európai Unióhoz, mivel sem az ország, sem a közösség nem áll készen egy ilyen lépésre. Ukrajna csatlakozása egyebek mellett az unió teljes támogatási rendszerét felborítaná, gazdaságilag minden tag megsínylené. Ezért a kormány a csatlakozás helyett azt javasolja, hogy egy stratégiai partneri viszonyt alakítson ki az EU Ukrajnával. Erről hivatalos álláspontot a szerdai ülésén fogalmaz majd meg az Országgyűlés.

Emellett terítéken van még az Ukrajnának szánt 50 milliárd euró, amelyet az unió Kijevbe küldene. Magyarország egyelőre vétózza ennek a pénznek az utalását, de Orbán Balázs kijelentette, hogy a kormány kész a kompromisszumra.

Budapest kész visszavonni a vétóját az Ukrajnának szánt uniós segélycsomaggal kapcsolatban, ha Brüsszel beleegyezik, hogy feloldja mindazokat a forrásokat, amelyeket az ország jogállamiságával kapcsolatos aggodalmak miatt befagyasztott az EU-ban. Az összes befagyasztott EU-s pénz körülbelül 30 milliárd eurót tesz ki

– mondta a miniszterelnök politikai igazgatója. Hozzátette, hogy alapjáraton az ukrán és a magyar pénzek kérdése elválik egymástól, de ha az unió a módosított költségvetéséből akarja pénzelni Kijevet, amellett nem mehet el Magyarország, akitől visszatartanak rengeteg pénzt.

Az Európai Bizottság ma 10 milliárd eurót adhat Magyarországnak

Az Európai Bizottság 10 milliárd euró forrást oldhat fel Magyarország számára a mai napon. Erről az uniós vezetők még az előtt dönthetnek, hogy elkezdené tárgyalni az ukrán segélycsomagot, ez valószínűleg azt jelentheti, hogy a magyar szavazatért cserébe megadhatják országunknak ezt a pénzt.

Orbán Viktor Ukrajna uniós csatlakozásáról: fejjel megyünk a falnak

Orbán Viktor felszólal az Országgyűlésben az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről című határozati javaslat vitájában, cikkünk frissül. „Üdvözöljük és fontosnak tartjuk, hogy Ukrajna uniós csatlakozásáról érdemi vita van a magyar parlamentben, nem babra megy a játék” – kezdte a beszédét Orbán Viktor miniszterelnök az országgyűlési vitában.

 

Ukrajna európai bizottság Orbán Balázs Magyarország Brüsszel
Kapcsolódó cikkek