Közélet

Az izraeli háború 56. napja – Izrael a Gázai övezetet vadászgépekkel és tüzérségi tűzzel támadja ismét

A tűzszünet lejárta előtt sem Izrael, sem a Hamász nem jelentette be a megállapodás meghosszabbítását. Friss hírek az izraeli háborúról.

A Gázai övezetből kilőtt rakéta megsemmisítéséről számolt be péntek hajnalban, a tűzszünet lejárta előtt nem sokkal az izraeli hadsereg, miközben a Hamász iszlamista szervezethez közel álló hírügynökség fegyverropogásról és robbanásokról számolt be az övezet északi részén. 

Fighters,From,The,Joint,Operations,Room,Of,Gaza-based,Armed,Palestinian
Fotó: Shutterstock

A Gázai övezetből indított rakéta miatt Izraelben megszólaltak a szirénák, a tűzszünet múlt heti életbe lépése óta először. 

A rakétát a hadsereg elmondása szerint a Vaskupola légvédelmi rendszer semmisítette meg. Egyelőre sem a Hamász palesztin szervezet, sem más nem jelentkezett a támadás elkövetőjeként Nem sokkal később a Hamászhoz köthető Sebab hírügynökség azt jelentette, hogy az övezet északi részében fegyverropogás és robbanások voltak hallhatók péntek hajnalban, de további részleteket nem közöltek. 

Lejárt péntek reggel az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet között múlt pénteken életbe lépett tűzszünet, az izraeli hadsereg (IDF) pedig bejelentette, hogy folytatja a harci cselekményeket a Hamász ellen.A bejelentés szerint a Hamász megsértette a tűzszünetet, rakétát lőtt ki Izraelre. A tűzszünet további meghosszabbítását péntek reggel sem Izrael, sem a Hamász, sem a közvetítőként eljáró Katar nem jelentette be. 

Izrael a Gázai övezet déli részén vadászgépekkel, északnyugati részén pedig tüzérségi tűzzel támad 

– jelentette a Hamász. Az övezet déli részén is megjelent az izraeli tüzérség a beszámolók szerint, délen Hán-Junisz keleti részét és Rafah város környékét lövik. Északon Gázaváros is tűz alá került. A polgári védelem Izraelben megszigorította a Gázai övezet környékének és az ország középső részének oktatási intézményeire vonatkozó irányelveket az esetleges Izrael elleni rakétatámadások miatti légvédelmi riasztásokra készülve. 

A tűzszünet lejárta előtt sem Izrael, sem a Hamász nem jelentette be a megállapodás meghosszabbítását. Az izraeli miniszterelnöki hivatal nem közölte, hogy kapott volna listát azoknak a túszoknak a neveivel, akiket a Hamász pénteken engedne el a tűzszüneti megállapodás részeként.

 

20:05

Az ENSZ szerint Izrael brutálisan bánhat a palesztin rabokkal

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala aggodalmát fejezte ki pénteken az izraeli hatóságok által őrizetbe vett palesztinok számának „drámai emelkedése” miatt, és vizsgálatot sürgetett az elfogott palesztinok kínzásáról szóló beszámolók ügyében.

Az ENSZ-hivatal tudomása szerint Izrael több mint háromezer palesztint vett őrizetbe a megszállt Ciszjordániában, illetve Kelet-Jeruzsálem területén a Gázai övezeti fegyveres konfliktus október 7-i kezdete óta. 

Közülük rekordmagas azok aránya, akiket vádemelés vagy bíróság elé állítás nélkül tartanak fogva.

Az utóbbi két hónapban hat palesztin rab halt meg izraeli fogságban, amire évtizedek óta nem volt példa ilyen rövid időn belül – emelték ki az ENSZ-hivatal jelentésében.

A radikális iszlamista Hamász szervezet Izrael elleni támadása után az izraeli börtönökben raboskodó palesztinok a fogvatartási körülmények rosszabbodásáról számoltak be, így a többi között túlzsúfoltságról, élelemhez és ivóvízhez való korlátozott hozzáférésről, valamint a családtagok, illetve jogi képviselők látogatásainak korlátozásáról. Sokan a fegyőrök bántalmazásairól, illetve nemi erőszakkal való fenyegetésekről is beszámoltak.

20:03

Szijjártó Péter megnyugtató választ kapott libanoni kollégájától

Pénteken újraindultak a harci cselekmények a Gázai övezetben, és a közel-keleti biztonsági helyzet továbbra is aggodalomra ad okot világszerte – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter bejegyzésében hangsúlyozta, hogy 

a legfontosabb cél továbbra is az eszkaláció elkerülése, annak megakadályozása, hogy a terrorellenes műveletek országok közötti háborúvá alakuljanak át.

A tárcavezető telefonon egyeztetett a helyzetről Abdallah Bouhabib libanoni külügyminiszterrel, akivel egyetértettek abban, hogy minden lehetséges erőfeszítést meg kell tenni azért, hogy ne nyíljanak újabb frontok Izraelben vagy annak szomszédságában.

A magyar külügyminiszter örömtelinek nevezte, hogy a libanoni kormány is a helyzet eszkalációjának megakadályozásában érdekelt.

18:03

A kiújult harcok ellenére is folytatódnak a tárgyalások Izrael és a Hamász között

Evakuálásokkal és légicsapásokkal folytatódott a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni háború, miután lejárt a tűzszünet – közölte egy izraeli katonai szóvivő. A Hamász által felügyelt egészségügyi minisztérium adatai szerint a harcok reggeli kiújulása óta legkevesebb 54 palesztin meghalt és többtucatnyian megsebesültek.

Az izraeli hadsereg közzétett egy interaktív evakuációs térképet, amelyen zónákra osztották fel a Gázai övezetet, és amely segít Gáza lakosainak a háború következő szakaszában. „A Hamász élő pajzsként használja a Gázai övezet lakóit, katonai parancsnoki pontjait és infrastruktúráját lakóházakban vagy azok között, kórházakban, mecsetekben, iskolákban helyezi el, ezáltal a civil létesítmények katonai célpontokká válnak” – hangsúlyozta a katonai szóvivő, akit a helyi média idézett.

A háború kezdete óta a hadsereg több intézkedést is hozott azzal a céllal, hogy megkímélje a civileket. Közleményekben tájékoztatja a Gázai övezet lakosait arról, hogy mely övezetekből kell távozniuk, ha el akarják kerülni, hogy a terror elleni harc áldozataivá váljanak

– nyilatkozta a szóvivő.

A harcok kiújulása ellenére folytatódnak a tárgyalások katari és egyiptomi közvetítéssel a tűzszüneti megállapodás megújításáról, noha a Hamász nem adta át a korábbi megállapodásnak megfelelően túszainak névsorát, és rakétákkal támadta Izraelt. 

14:15

ENSZ-főtitkár: valódi tűzszünetre van szükség a Gázai övezetben

António Guterres, az ENSZ főtitkára pénteken sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Gázai övezetben véget ért a tűzszünet és folytatódnak a harcok.

Mélységesen sajnálom, hogy újrakezdődtek a katonai műveletek Gázában

– írta Guterres az X-en, hozzátéve, hogy az ellenségeskedés folytatása újfent rámutatott a valódi humanitárius tűzszünet fontosságára.

Az UNICEF szóvivője, James Elder is a konfliktus mielőbbi lezárását szorgalmazta. A Gázai övezetből küldött videóüzenetében kijelentette, hogy tartós tűzszünetre van szükség, és a cselekvés hiánya önmagában hallgatólagos belegyezés gyerekek meggyilkolásába.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa felszólította a feleket, hogy tegyenek lépéseket a tűzszünet megújítása érdekében.

13:38

A magyaroktól kér segítséget a Hamász egy magyar túszának felesége

A Hamász október 7-én történt váratlan támadásakor a terroristák elrabolták a magyar–izraeli kettős állampolgár Omri Mirant. A férfi édesanyja volt magyar származású, az állampolgárságot így kapta. A férfi felesége, Lishay Lavi a Blikknek adott interjút férje elrablásáról és arról, hogy még személyesen Novák Katalintól is kért segítséget. A magyar túszról egyelőre semmit sem lehet tudni.

Lishay Lavi az interjúban elmondta, hogy október 7-én a légvédelmi szirénák hangjára ébredtek a férjével és két lányukkal, de ennek nem tulajdonítottak nagy jelentőséget, hiszen ez már sokszor előfordult. A család a Gázai övezethez közel élt, így gyakoriak voltak a hasonló riasztások. Később azonban már meghallották a lövöldözést és a sikításokat, amit azt követett, hogy az ajtajukon kezdtek dörömbölni. Arab és angol szavakkal parancsolták ki őket a házból.

13:36

A Hamász terroristái ellen harcolt, mégis lelőtték az izraeli katonák

Izraeli katonák véletlenül lelőttek egy civilt, aki szembeszállt a Hamász terrorszervezet fegyvereseivel, akik csütörtökön támadtak civilekre egy buszmegállóban, Jeruzsálemben – derült ki a helyi média pénteki tudósításából.

Csütörtökön halálos lövöldözés történt Jeruzsálemben, két terrorista autójával, gépkarabéllyal és pisztollyal felfegyverkezve a főváros egyik bevezető útjához hajtott, majd ott kiszállva tüzet nyitottak a buszmegállóban álló civilekre. A merényletben hárman meghaltak és tizenegyen megsebesültek.

A támadást látva egy férfi az autójából kiszállva a saját fegyverével tüzet nyitott a terroristákra, de közben a katonaság is a helyszínre ért és lelőtték a civilt, mert őt is támadónak vélték.

A helyi média tudósítása szerint a férfi egy nappal a 38. születésnapja előtt belehalt súlyos sérüléseibe a kórházban.

08:59

Felrúgták a tűzszünetet: ismét lövi egymást a Hamász és Izrael

Légiriadóra ébredhetett Izrael lakossága péntek hajnalban, mivel egy a Gázai övezetből indított rakéta repült be a légterébe. A Vaskupola tette a dolgát és elhárította a veszélyt. Nem sokkal később palesztin híradások az közölték, hogy lövöldözés és robbantások kezdődtek Gáza északi részén. A tűzszünet egy hete kezdődött, ez idő alatt már kétszer meghosszabbították. A fegyvernyugvás ma reggel ért volna véget.

Gázai övezet izraeli háború tűzszünet izraeli hadsereg
Kapcsolódó cikkek