Közélet

Az izraeli háború 58. napja - Tovább bombázták gázát, az angolok felderítő gépeket küldenek

Az izraeli védelmi erők (IDF) továbbra is támadták a Hamasz infrastruktúráját Gázában vasárnapra virradó éjjel – olvasható az IDF szóvivői egységének közleményében. A célpontok között voltak Hamász alagutak, a Hamász helyszíni parancsnokságai és lőszerraktárak. 

Egy 2023. december 3-án, Dél-Izraelből, a Gázai övezet határához közel készült képen füst gomolyog a palesztin enklávé felett az izraeli bombázás során. Fotó: AFP

A hadsereg 7. páncélosdandárának támadóegysége hét Hamász-tagot megölt és kiiktatott egy drónt. Az izraeli haditengerészet továbbra is együttműködött a szárazföldi erőkkel, és megsemmisítette a Hamász haditengerészeti infrastruktúráját.

Közben a brit védelmi minisztérium vasárnap azt közölte, hogy felderítő repüléseket kezd a brit királyi légierő (RAF) a Földközi-tenger keleti medencéjében a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet által októberben Izraelből elhurcolt túszok hollétének kiderítésére.

A Hamász fegyveresei október 7-én behatoltak Izrael déli térségeibe, 1200 embert megöltek, háromezret megsebesítettek és 240 túszt Gázába hurcoltak. A terrortámadás után Izrael hadműveleteket kezdett Gázában, azzal a meghirdetett céllal, hogy felszámolja a Hamász katonai és politikai gépezetét. Az elmúlt héten tűzszünet volt érvényben túszok, illetve izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok kölcsönös elengedése végett. A harcok azonban a hétvégén újrakezdődtek, és továbbra is számos – egyes adatok szerint legalább 130 – túsz van a Gázai övezetben.

18:22

Amerikai hadihajót és több kereskedelmi hajót ért támadás a Vörös-tengeren

Hajózásbiztonsági források a nap folyamán közölték, hogy egy konténerszállító hajót legkevesebb két drón eltalált a Vörös-tengeren.

16:43

Izrael ENSZ-nagykövete nekiesett Soros Györgynek, mert az a Hamászt támogatja

16:18

Újabb orosz állampolgárok hagyhatták el a Gázai övezetet

Orosz állampolgárokból és családtagjaikból álló, 133 fős csoport hagyta el a Gázai övezetet a rafahi határátkelőn keresztül – közölte vasárnap az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma.

11:47

Ikonikus helyen lévő McDonald's éttermet rohamoztak meg a palesztin-párti tüntetők New Yorkban

A palesztin-párti tüntetők szombaton ismét New York utcáira vonultak, és megrohamozták a Times Square-t, miután a második hétvége zsinórban elutasították őket, amikor megpróbáltak belépni az Amerikai Természettudományi Múzeumba.

09:18

Távozásra szólította fel a gázai övezet lakóit az izraeli hadsereg

Az ott élőknek a humanitárius zónákba kell távozniuk a korábban közzétett térkép alapján a harcok idejére. "Az evakuálási utasítások betartása a legbiztonságosabb módja megőrizni saját maga és családja életét és biztonságát" - írta X-fiókjában a hadiszóvivő.

08:45

Sorstársaik kiszabadítását követelik a kiszabadult izraeli túszok

A Gázai övezetben korábban fogságban tartott túszok szombaton először szólaltak meg nyilvánosan, sürgetve a Benjámin Netanjahu vezette izraeli kormányt, hogy biztosítsa a még mindig a palesztin területen, az iszlamista Hamász mozgalom által fogva tartott túszok szabadon bocsátását.

brit légierő izraeli háború Gáza IDF Hamasz
Kapcsolódó cikkek