Közélet

Az oroszok bevetették azokat a szuperrakétákat, amiket az ukrán légierő képtelen elhárítani

Kindzsal rakétákkal felszerelt MiG–31-es vadászgépek támadták meg Ukrajnát csütörtök délután. Kijevet és több megyét is robbanások ráztak meg. A Kindzsal rakéták olyan fejlettek, hogy egyedül a Patriot légvédelmi rendszer képes lelőni őket, ilyen eszközből viszont csupán kettő áll Ukrajna rendelkezésére.

Oroszország december 14-én több nagy hatótávolságú rakétát is kilőtt Ukrajnára. Délután négykor robbanások rázták meg Kijevet és Hmelnickij megyét.

Dozens injured in Russian missile strike on Ukraine's capital Kyiv
Fotó: Oleg Petraszjuk / MTI

Az ukrán légierő 14 óra 30 perckor jelezte, hogy közelednek a rakéták a Hmelnickij megyei Sztarokosztyantinyiv irányába tartó rakétákra. A légierő szóvivője később az országos televízióban erősítette meg, hogy további támadásokra lehet számítani. Ukrajna-szerte légiriadót jelentettek be. 

A hírek szerint az oroszok MiG–31-es vadászgépeket is útnak indítottak, a Nyizsnyij Novgorod megyei Szavaszlejka orosz katonai légi támaszpontról.

A MiG–31-esek felszerelhetők légből indítható, fejlett Kindzsal ballisztikus rakétákkal. Ezeknek a gépeknek már csak a felszállása is légi riadót jelent Ukrajnában.

Az F–16-osok segíthetnek Ukrajnának felvenni a harcot az orosz légierővel

Bár nem mindenki gondolja úgy, hogy az Ukrajnának szánt F–16-os vadászgépek sorsfordítók lesznek az orosz–ukrán háborúban, de segítenek felvenni a harcot a fejlett orosz légierővel szemben.

Az első berepülő rakétákat még el tudta hárítani a légvédelem, viszont a MiG–31-esekkel már nem bírtak az ukránok. A kijevi robbanásokat is ezek a gépek okozták – írta meg a Kyiv Independent.

A Kindzsal rakéták egyenként több millió dollárba kerülnek, cserébe hatalmas veszélyt jelentenek Ukrajna számára. 

Ezeket a fegyvereket a hagyományos légvédelem nem képes elhárítani, egyedül az amerikai Patriot tudja lelőni a berepülő Kindzsalokat.

Ukrajnának mindössze két darab Patriot légvédelmi rendszere van.

A Kindzsal rakéták mellett az oroszok hat darab S–300-as rakétát is kilőttek Ukrajnára az elmúlt napon. Egyelőre csak egy áldozatról tudni, egy idős nő vesztette az életét Herszon megyében.

 

Ukrajna Kinzhal robbanás légvédelem Patriot
Kapcsolódó cikkek