Közélet

Brutális mennyiségű vakcina végezte a szemétben Európa-szerte

Túlságosan sok vakcinát rendeltek az Európi Unió országai, végül rengeteg adag a kukákban kötött ki.

Legalább 215 millió adag koronavírus elleni vakcinát dobtak ki az tagállamai, amit mintegy 4 milliárd euróért vásároltak az országok a Politico számításai szerint.

Az elemzés rámutat, hogy az első oltóanyagok engedélyezése óta az uniós országok mintegy 1,5 milliárd adagot vásároltak a különböző oltásokból, ám ezekből sok a szeméttelepen kötött ki. A számítás szerint minden uniós lakosra 0,7 adag kidobott oltóanyag jutott, de Észtországban fejenként több mint egy adagtól szabadultak meg, és Németország is alig marad el ettől.

Coronavirus,Vaccine.,Sars-cov-2,Covid-19.,Some,Ampoules,With,Ncov-2019,Vaccine,In
Fotó: Shutterstock

Ráadásul a lap nem kapott minden országtól információkat, így a valós szám még ennél is magasabb lehet, a számításban például Magyarország és Franciaország sem szerepel, de a kapott adatok sem mindig frissek. Mint az elemzés rámutat, 

Németországban júniusban még 120 millió dózis volt raktáron, ami azóta aligha fogyott el.

Az oltóanyagok beszerzésének nagy részét a közösség a koronavírus-járvány tetőpontján intézte, amikor minden ország igyekezett a lehető legtöbb oltáshoz hozzájutni, és ekkor vásárolt be az EU a Biontech és Pfizer készítményéből 1,1 milliárd adaggal. Noha a pánik tetőpontján ezt a döntést sokan dicsérték, a megállapodás mérete és ideje is problémásnak bizonyult, és miközben a járvány a kontinensen visszaszorult, sok harmadik ország maradt oltóanyag nélkül.

Időközben számos kritika is érte Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Pfizerrel kötött szerződés miatt, miután kiderült, hogy a Pfizer vezérigazgatójával egyeztetett az üzlet megkötése előtt. Noha a szerződést azóta a tagállamok nyomása miatt újratárgyalták, több uniós ország is túlkínálattal küzd, miközben a Pfizer Magyarország és Lengyelország ellen is pert indított az át nem vett vakcinák miatt.

Romániában az ügyészség a volt miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte, mondván, a túlzott bevásárlás több mint 1,1 milliárd eurós kárt okozott az országnak. Mindeközben a vakcinák tovább érkeznek, hiszen a Pfizerrel kötött, már módosított szerződés is legalább 2027-ig szól.

 

Pfizer vakcina koronavírus oltóanyag
Kapcsolódó cikkek