Közélet

Civil szervezetek: Hollandia részt vehet a Gázában elkövetett háborús bűnökben

Hollandia F–35-ös vadászgépekhez szállít alkatrészeket Izraelnek. Nemzetközi civil szervezetek szerint ezzel háborús bűnökben segédkezik a holland kormány. December 5-én pert is indítottak a kormány ellen a hágai kerületi bíróságon.

A holland kormánynak nem kell leállítania az F–35-ös amerikai vadászgépek alkatrészeinek szállítását Izraelbe – közölte ítéletében a hágai kerületi bíróság, amelyet a Dutch News című angol nyelvű holland napilap szemlézett hétfőn.

An Israeli Air Force F-35 Lightning II fighter jet performs during a graduation ceremony of Israeli Air Force pilots at the Hatzerim base in the Negev desert, near the southern city of Beer Sheva, on June 23, 2022. (Photo by Menahem KAHANA / AFP)
Fotó: AFP

Hollandiában nemzetközi civil szervezetek december 5-én indítottak pert a kormány ellen annak érdekében, hogy leállítsák az F–35-ös vadászrepülőgépek alkatrészeinek szállítását Izraelbe. Azzal érveltek, hogy a lépés sérti a nemzetközi jogot. A szervezetek szerint az amerikai gyártó tulajdonában lévő, de 

a hollandiai Woensdrecht légibázisának raktárában tárolt repülőgép-alkatrészek szállítása bűnrészessé teszi Hollandiát a Gázai övezetben elkövetett háborús bűnökben.

A holland kormány azzal érvelt, hogy az F–35-ös repülőgépek izraeli bevetéséről szóló jelenlegi információk alapján nem állapítható meg a háborús humanitárius jog megsértése.

Hollandia: befelé fordítják a híresen nyitott országot a problémák

Az elmúlt húsz év kormányai inkább vállalatként, mintsem társadalomként irányították az országot. Hollandia most változást követel ebben is.

Az illetékes hágai bíróság ítéletében azt írta: az alkatrészek szállítása elsősorban politikai döntés, amelybe a bíráknak nem szabad beavatkozniuk.

Az ügyben illetékes miniszter megfontolásai nagymértékben politikai természetűek, és a bíráknak nagy szabadságot kell hagyniuk a miniszteri döntéseknek

– fogalmaztak. Gázában a háborús helyzet nagyon összetett, sok részlet még mindig tisztázatlan – tették hozzá.

A bíróság azt is közölte, hogy a holland kormány „a jelenlegi konfliktus ismeretében sem köteles felülvizsgálni” az F–35-ös alkatrészek szállítására 2016-ban kiadott engedélyt.

 

Hollandia Gázai övezet izraeli háború F-35 háborús bünők
Kapcsolódó cikkek