Közélet

Dél-Afrika eljárást indít az izraeli hadsereghez csatlakozó polgárai ellen

Az afrikai ország és Izrael között feszült a viszony, Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök mészárlásnak is nevezte az izraeli hadműveleteket Gázában.

A dél-afrikai kormány aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ország több állampolgára is csatlakozott az izraeli hadsereghez a zsidó állam és a Hamász közti háborúban és kilátásba helyezte, hogy eljárást indít ellenük.

A tájékoztatás szerint ez sérti a nemzetközi jogot és további nemzetközi bűncselekményhez is hozzájárulhat, ami miatt Dél-Afrika felelősségre vonhatja az érinetteket.

Jews and Christians from Cape Town hold a giant Israeli flag in support of Israel at Lagoon beach in Cape Town, on December 16, 2023. Thousands of civilians, both Palestinians and Israelis, have died since October 7, 2023, after Palestinian Hamas militants based in the Gaza Strip entered southern Israel in an unprecedented attack triggering a war declared by Israel on Hamas with retaliatory bombings on Gaza. (Photo by STRINGER / AFP)
Izrael-párti tüntetők Fokvárosban.
Fotó: AFP

A The Jewish Chronicle írása szerint a dél-afrikaiaknak a kormány engedélyét kell kérniük, amennyiben Izraelért szeretnének harcolni és az ország állambiztonsági ügynöksége követi, hogy kik ragadtak fegyvert Izrael oldalán az dél-afrikaiak közül. Az ország külügyminisztériuma szerint 

akár az állampolgárságot is megvonhatják azoktól, akik olyan ország oldalán szállnak harcba, melyet Dél-Afrika nem támogat, vagy mellyel nem ért egyet.

Márpedig hétfőn Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök népirtásnak és mészárlásnak nevezte Izrael tevékenységét a Gázai övezetben, és a hónap egy korábbi pontján Dél-Afrika egy Hamász-küldöttséget is fogadott. Az afrikai ország egyike azon kevés államnak, mely a palesztinok legitim képviselőiként fogadja el az iszlamista szervezetet.

A két ország a nagyköveteit is hazarendelte a másik országból a háború kitörése óta.

 

Gázai övezet Izrael háború Hamász Dél-Afrika
Kapcsolódó cikkek