Kilenc hónappal ezelőtt soha nem látott közlekedési baleset következett be a M1-es autópályán Herceghalomnál, a 26-os kilométer-szelvénynél, a fővárosból kifelé vezető oldalon.

M1, baleset
Horrorbaleset az M1-es autópályán: keresik a felelőst, a rendőrség rendületlenül nyomoz. Fotó: MKIF / Facebook

Összesen 

  • 5 kamion és 
  • 37 autó ütközött, 
  • közülük 19 jármű kiégett, 
  • 39 ember pedig megsérült. 

A helyszínre 4 helikopterrel és 16 mentőautóval érkeztek a mentők, és 39 embert vittek négy település – Győr, Tatabánya, Székesfehérvár és Budapest – kórházaiba. 

A tömegbalesetben tíz gyermek sérült meg, közülük négyen súlyosan és hatan könnyebben, valamint huszonkilenc felnőtt, akik közül tízen súlyosan, míg tizenkilencen könnyebben. Egy ember holtteste a roncsok eltávolítása közben került elő, sajnálatosan tehát halálos áldozata is volt a tömegszerencsétlenségnek.

A pályaszakasz üzemeltetője, a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő (MKIF) Zrt. azt közölte, hogy a balesetet lokális porátfúvás okozhatta, ami miatt hirtelen csökkenhettek a látási viszonyok. Ezt egyébként számtalan videófelvétel is alátámasztja.

Az ütközések és az ennek nyomán kialakult tűz erejét jól mutatja, hogy a baleset helyszínén olyan mértékben sérült az útburkolat, hogy azonnali beavatkozásra volt szükség. A sérült burkolatot felmarták, és a helyére új aszfaltot terítettek le.

Bár a baleset háromnegyed évvel ezelőtti, felelősöket azóta sem sikerült megnevezni. Most az Index kérdezte meg a témában az illetékes Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságot. Ez a válasz érkezett: 

A nyomozás jelenleg is folyik – egyelőre ismeretlen tettes ellen –, a rendőrség továbbra is szakértők bevonásával vizsgálja a körülményeket.

Nem csak a tömegszerencsétlenséghez vezető okok feltárása bizonyul időigényesnek, hiszen az eset a magyar biztosítóknak is talán az eddigi legbonyolultabb ügye lehet. A kár több mint 360 millió forintra rúg.