Öt kamion és 37 autó ütközött, mindkét irányban lezárták az M1-es autópályát Herceghalomnál szombat délután – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon. A rendőrségi tájékoztatás szerint a baleset szombaton 14 óra 25 perc körül az M1-es autópálya 26-os kilométerszelvényénél, a fővárosból kifelé vezető oldalon történt.

Fotó: police.hu

A balesetben érintett öt kamion és 37 személygépkocsi közül 19 jármű kiégett, és összesen 39 ember sérült meg. Az első hírek még életveszélyes sérültekről szóltak. Később Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek elmondta: a helyszínre négy helikopterrel és 16 mentőautóval érkeztek a mentők, és 39 embert vittek négy település – Győr, Tatabánya, Székesfehérvár és Budapest – kórházaiba. A szóvivő információi szerint a tömegbalesetben tíz gyermek sérült meg, közülük négyen súlyosan és hatan könnyebben, valamint huszonkilenc felnőtt, akik közül tízen súlyosan, míg tizenkilencen könnyebben. Egy ember holtteste késő éjjel, a roncsok eltávolítása közben került elő, így halálos áldozata is van a tömegszerencsétlenségnek. 

A katasztrófavédelem honlapjának tájékoztatása szerint a tatabányai, a bajnai, a törökbálinti, a nyergesújfalui, a székesfehérvári, a fővárosi hivatásos, a bicskei önkormányzati és önkéntes tűzoltók mellett a Fejér vármegyei és a Komárom-Esztergom vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat érkezett a helyszínre, akik eloltották a tüzet, majd visszahűtötték és áramtalanították a járműveket. A Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő (MKIF) Zrt. közösségi oldalán azt közölte: a balesetet lokális porátfúvás okozhatta, ami miatt hirtelen csökkenhettek a látási viszonyok. 

Ezt támaszthatja alá egy a baleset előtt feltöltött videó az M1-es autópályáról, amelyen jól látható, milyen körülmények uralkodtak az autópályán. 

Az MKIF felhívta a figyelmet arra, hogy a baleset körülményeiből adódóan a roncsok elszállítása a szokásosnál is több időbe telik. Ráadásul a porátfúvás és az égő járművek oltása során keletkezett sár nehezíti a takarítást. Az autópálya újranyitása a roncsok elszállítása és az útpálya takarítása után történhet meg – jelezte.
 

A rendőrség közleménye szerint a baleset miatt a rendőrök Tatabánya-Óvárosnál leterelték a forgalmat a sztrádáról. 

Arra kérik az autósokat, hogy a további torlódás elkerülése érdekében kerüljék el az autópályát!

Az Útinform tájékoztatása szerint a lezárt autópálya forgalmát az 1-es főútra terelik, Budapest felől a 27-es jelű Herceghalom, Győr felől a 39-es jelű Bicske csomópontnál. A megnövekedett forgalom miatt az 1-es főúton is hosszabb menetidőre kell számítani.