Szíriából beszivárgó Irán-barát milíciákhoz köthető több tucat fegyveres összeesküvését sikerült elhárítania a jordániai hadseregnek. A jordániai hadsereg szerint a fegyver- és kábítószercsempészek elleni műveletben a bűnözők egyik – robbanószerrel megpakolt – járművét is felrobbantották.

A handout picture released by the Jordanian Royal Palace on October 29, 2018 shows members of Jordan's Armed Forces-Arab Army attending a tactical exercise conducted by the 60th Prince El Hassan bin Talal Royal Armoured Brigade at a base in Zarqa, east of Amman. (Photo by Yousef ALLAN / Jordanian Royal Palace / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / JORDANIAN ROYAL PALACE / YOUSEF ALLAN" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A beszivárgók egyebek között rakétavetőkkel, gyalogsági aknákkal és robbanószerekkel keltek át a határon, majd miután a helyi biztonsági erőkkel összecsaptak, és többeket közülük megsebesítettek, visszaszöktek Szíriába a közös határon keresztül. Az utóbbi hetekben több hasonló incidens történt: ezekben egy jordániai katona és legkevesebb tizenkét csempész vesztette életét.

Jordániai tisztségviselők és nyugati szövetségeseik a Szíria déli részét ellenőrző Irán-barát libanoni Hezbollah síita milíciát sejtik a fokozott kábítószer- és fegyvercsempészet hátterében. Számih Májteh volt miniszter szerint az ország ismeri a háttérben álló országot, ugyanis Irán pénzeli ezeket a milíciákat. Hozzátette: ezek pedig ellenséges katonai cselekmények Jordánia ellen az ország területén.

Irán és a Hezbollah ugyanakkor azt állítja, hogy mindez nyugati összeesküvés. Damaszkusz tagadja, hogy köze lenne a teheráni vezetés hátszelét élvező milíciák ténykedéséhez. A jordániai hadsereg közleményében tudatta, hogy továbbra is nyomon fogja kísérni ezeknek a fegyveres csoportoknak a tevékenységét, és elejét veszi minden próbálkozásnak, amellyel a királyság nemzetbiztonságát akarnák aláásni. 

Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter a múlt héten felszólította iráni hivatali partnerét, Hoszein Amir-Abdollahiánt, hogy Teherán tegyen többet az általa finanszírozott milíciák megfékezésére a szíriai–jordániai határ mentén. Jordániai tisztségviselők szerint Ammán megelőző csapásokat fontolgat Szíriában azok ellen a milíciák ellen, amelyeket felelősnek tart a drogcsempészetért és a határon való áttörési kísérletekért.

Jordániának stabilizáló szerepe van – az EU megcsörrenti a százmilliókat

Jordánia támogatására az EU 902 millió euró összegű (mintegy 361 milliárd forint) támogatási csomagot hagyott jóvá – jelentett be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Szerinte el kell kerülni a negatív események továbbgyűrűző hatásait a régióban, ahol Jordánia fontos stabilizáló szerepet tölt be.