Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt elszállították a vlagyimiri régióban található IK-6 börtönkolóniáról, és semmit sem tudni a jelenlegi tartózkodási helyéről – közölték hétfőn a támogatói az X közösségi oldalon.

Jailed Russian opposition figure Alexei Navalny is seen on a screen via a video link from his penal colony during court hearings over the extremism criminal case against him at the Russia's Supreme Court in Moscow on June 22, 2023. A Russian court ordered on June 19, 2023, that the trial for Kremlin critic Alexei Navalny be held behind closed doors as he faces extremism charges that could see his time in prison extended for decades. The case comes more than a year into Russia's full-scale offensive in Ukraine, which unleashed an unprecedented crackdown on the Kremlin's critics, with many now in exile or in jail. President Vladimir Putin's most prominent critic is being tried at the maximum security prison where he is jailed: IK-6 penal colony, some 250 kilometres (155 miles) east of Moscow. (Photo by Natalia KOLESNIKOVA / AFP)
Alekszej Navalnij súlyos egészségügyi problémákkal küzd. Fotó: AFP

A munkatársai a Reuters tudósítása szerint fel voltak készülve arra, hogy Navalnijt egy esetleg még szigorúbb helyre szállítják, miután augusztusban további 19 éves börtönbüntetést szabtak ki rá a korábbi 11 és fél év mellé.

A CNN beszámolója szerint az ügyvédjei is elveszítették vele a kapcsolatot, bár megpróbáltak érdeklődni két olyan börtönben is, ahová szerintük a súlyos egészségügyi problémákkal küzdő kliensüket vihették. Csak annyit közöltek velük, hogy a 47 éves Navalnij nincs sem az IK-6, sem pedig az IK-7 fedőnevű börtönben. Az ellenzéki vezetőről már hat napja nem tudnak semmit.

Kira Jarmus, az ügyvédek szóvivője azt mondta, hogy Navalnijnak hétfőn kellett volna videókapcsolaton keresztül megjelennie a bíróság előtt, de ez a börtön illetékesei szerint elektronikai problémák miatt nem sikerült.

(FILES) A photograph taken on June 23, 2022 shows a strict-regime penal colony IK-6 where jailed Kremlin critic Alexei Navalny was transferred to in March 2022, near the village of Melekhovo outside the town of Vladimir, some 250 kilometres outside Moscow. The allies of jailed Russian opposition leader Alexei Navalny said on December 11, 2023 they had been unable to locate him for six days, and that he had likely been transferred. Navalny is serving a 19-year prison sentence on extremism charges and a court this summer ordered to move him to a harsher "special regime" prison colony. (Photo by Natalia KOLESNIKOVA / AFP)
Csak annyit tudni biztosan, hogy nincs már a korábbi börtönében.
Fotó: AFP

„Különösen riasztó, hogy nem találjuk Alekszejt, mert a múlt héten nagyon beteg lett, szédült, és lefeküdt a padlóra. A személyzet azonnal odasietett, leeresztette az ágyát, lefektette Alekszejt, és infúzióra kötötték” – írta az X-en.

Nem tudjuk, hogy mi a baja, de mivel nem kap elég ételt, egy szellőzés nélküli cellában tartják büntetésképpen, és minimálisra csökkentették a sétaidejét, ezért úgy tűnt, hogy az éhségtől ájulhatott el

– tette hozzá a szóvivő. Tudatta azt is, hogy az incidens után találkoztak Navalnijjal az ügyvédjei, és akkor úgy tűnt, hogy „viszonylag jól van”.

Augusztusi újabb elítélése után az ellenzéki vezető azt mondta, „az évek száma nem számít”. „Tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy mint sok politikai fogoly, én is életfogytiglani büntetésemet töltöm. Ahol az életet az én életem vagy ennek a rezsimnek az élettartamához mérik” – írta közleményében.