Közélet

Izraeli vezérkari főnök: nincs gyors lezárása a háborúnak

Herzi Halevi, az izraeli vezérkari főnök kijelentette, hogy a katonai műveleti célok elérése kulcsfontosságú Izrael számára. Mivel felszámolni a Hamász állásait nem egyszerű feladat, ezért a harcok még hónapokig elhúzódhatnak.

Az első pillanatoktól kezdve azt mondtuk, hogy ez egy hosszú háború lesz, mert messzemenő célokat tűztünk ki, és messzire is fogunk jutni, így hosszú az időtartam – idézte a Reuters Herzi Halevit, az izraeli vezérkari főnököt. 

Herzi Halevi (középen) hallgat egy tisztet, amikor meglátogatta a katonákat a Gázai övezetben.
Fotó: AFP

Halevi elmondta, ez a hosszú időtartam lehetővé teszi a hadsereg számára, hogy alkalmazkodjon és minél felkészültebb legyen. Emlékeztetett: Izrael megfogadta, hogy megsemmisíti a Hamászt, miután harcosai október 7-én betörtek Izraelbe, 1200 embert megöltve és 240 túszt ejtve.

A gázai légi, tengeri és szárazföldi offenzívája a hatóságok szerint azóta csaknem 21 ezer palesztint ölt meg.

A háború hosszú hónapokig fog tartani, és különböző módszereket fogunk alkalmazni, hogy jó ideig megőrizzük eredményeinket – emlékeztetett Halevi.

Nincsenek mágikus megoldások egy terrorszervezet felszámolásában, csak elszánt és kitartó harc – mondta a vezérkari főnök, hozzátéve:

a Hamász vezetését is elérjük, akár egy hétbe, akár hónapokba telik.

A Channel 12 katonai tudósítója is megerősítette: az izraeli hadsereg stratégiaváltásra készül a Gázai övezetben, mivel a nagy intenzitású harcokból kihozta, amit csak lehetett. A haderő mostantól hosszan tartó, alacsony intenzitású harcokra számít. 

A csatorna beszámolója szerint a hadsereg az eddiginél szélesebb, egy kilométeres pufferzónát hoz létre az övezet és Izrael határán. Nagyrészt sorkatonákból álló gyalogos csapatok biztosítják majd, hogy a gázaiak ne közelíthessék meg a határkerítést. Az izraeli katonai jelenlét ugyanakkor az eddigieknél kisebb lesz a palesztin területen.

Füstölgő otthonok: szomorú életkép Gázából.
Fotó: AFP

Nem volt fegyvernyugvás karácsonykor sem a Közel-Keleten, ahol az izraeliek a Gázai övezetben és Ciszjordániában is összecsaptak palesztinokkal. A zsidó hadsereg Gázában terroristacsoportot likvidált, míg Ciszjordánia egyik menekülttáborában fegyvereket foglalt le. Az izraeliek és a palesztinok is több embert veszítettek.

 

gázai háború gáza izraeli hadművelet
Kapcsolódó cikkek