Közélet

Terroristákat likvidált az izraeli hadsereg Gázában

Nem volt fegyvernyugvás karácsonykor sem a Közel-Keleten, ahol az izraeliek a Gázai övezetben és Ciszjordániában is összecsaptak palesztinokkal. A zsidó hadsereg Gázában terroristacsoportot likvidált, míg Ciszjordánia egyik menekülttáborában fegyvereket foglalt le. Az izraeliek és a palesztinok is több embert veszítettek.

Az izraeli hadsereg kedden bejelentette, hogy éjszaka megölte egy kisebb palesztin terroristacsoport tagjait, akik robbanószerkezetet akartak elhelyezni egy izraeli harckocsi közelében a Gázai övezet északi részén, Dzsabália menekülttáborban. A hadsereg szerint időben észrevették az iszlamista fegyvereseket, és egy repülőgépről csapást intéztek ellenük – közölte az MTI.

Demolition in Tel ez-Zater region after Israeli forces withdrewJABALIA, GAZA - DECEMBER 22: A view of demolition at Tel ez-Zater region after Israeli forces withdrew area aftermath the withdrawal of Israeli forces in Jabalia, Gaza on December 22, 2023. Abdulqader Sabbah / Anadolu (Photo by Abdulqader Sabbah / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Dzsabália menekülttáborát izraeli légi csapás érte hétfőn éjjel.
Fotó: AFP

Izrael a tengerről, a levegőből és a szárazföldről egyaránt folytatja műveleteit a Gázai övezetben a térséget irányító Hamász palesztin szélsőséges szervezethez tartozó célpontok ellen.

 Az övezet déli részén egy nap alatt több mint száz célpontot támadtak, köztük alagutak lejáratait, terrortámadások előkészítéséhez használt infrastruktúrákat és katonai létesítményeket.

Az izraeli hadsereg beszámolója alapján az ottani  fegyveres összetűzésben egy 24 és egy 25 éves tartalékos katona meghalt, míg egy ejtőernyős súlyosan megsebesült hétfőn. Egy további izraeli katona amiatt halt meg, tíz pedig megbetegedett, hogy veszélyes gombafertőzést kaptak el a Gázai övezetben, miután a talaj szennyvízzel fertőzött. 

A palesztin egészségügyi hatóságok kedden tíz halottról és több sebesültről számoltak be a Gázai övezetben, az egyiptomi határhoz közeli Hán-Júniszban egy épület és egy jármű elleni izraeli támadás nyomán.

Ciszjordániában, a Hebrontól délre fekvő al-Favar menekülttáborban az izraeli egységek megöltek két palesztint. A katonák Túl-Karm mellett, Núr Al-Samsz menekülttáborban több tucat fegyvert, lövedéket és hadieszközt találtak, amelyeket megsemmisítettek, nyolc gyanúsítottat pedig letartóztattak.

A katari al-Dzsazíra hírtelevízió beszámolója szerint Libanonból hat rakétát indítottak a Dov-hegy térségében található izraeli állásokra. A támadást a libanoni síita Hezbollah milícia magára vállalta.

Galilea északi részén, egy útkereszteződésben ezt követően, kedden több százan tüntettek tiltakozásul amiatt, hogy a Hezbollah harcosait nem távolították el a határról.

Izrael szerint a Hamász elleni háború februárig kitart

A zsidó állam pénzügyminisztériuma szerint a harcok legalább februárig eltartanak. A Hamász elleni háború jövőre több milliárd dollárnyi sékelbe kerül, ami megháromszorozza az izraeli költségvetés hiányát.

 

 

Gázai övezet izraeli háború Hamász
Kapcsolódó cikkek