Közélet

Éles fordulat jöhet az izraeli háborúban: a katonák többsége elhagyhatja Gázát

Stratégiát válthat az izraeli hadsereg, és mostantól hosszan tartó, alacsony intenzitású harcokra rendezkedhet be a Gázai övezetben. Ez egyben az is jelenti, hogy kevesebb izraeli katona tartózkodik majd a palesztin területen.

Robbanás rázta meg Izrael indiai nagykövetségét helyi idő szerint kedd este. Az Újdelhiben történt detonációban senki nem sérült meg, az izraeliek a Csanakjapuri rendfenntartókkal közösen vizsgálják a történteket. A háború dúlta Gázai övezetben pedig ismét megszűnt az internet- és telefonszolgáltatás a Paltel palesztin vállalat közlése szerint.

This handout picture released by the Israeli army on December 19, 2023 shows a soldier operating as smoke billows in the Gaza Strip, amid continuing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by Israeli Army / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Handout / Israeli Army' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
izraeli katona
Kevesebb izraeli katona lehet a jövőben a Gázai övezetben.
Fotó: Israeli Army / AFP

Az Egyesült Nemzetek Szervezete eközben „komoly aggodalmát” fejezte ki a terület középső részének folyamatos bombázása miatt, és felszólította az izraeli erőket, hogy tegyenek meg minden lehetséges intézkedést a polgári lakosság védelme érdekében.

Izraelnek szigorúan be kell tartania a nemzetközi emberi jogot minden támadás során, ideértve a megkülönböztetést, az arányosságot és az elővigyázatosságot

– közölte Seif Magango, az ENSZ Emberi Jogi Hivatalának szóvivője.

Stratégiát válthat az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg stratégiaváltásra készül a Gázai övezetben, mivel a nagy intenzitású harcokból kihozta, amit csak lehetett. A haderő mostantól hosszan tartó, alacsony intenzitású harcokra számít – értesült a Channel 12 katonai tudósítója meg nem nevezett forrásból.

A beszámoló szerint a hadsereg az eddiginél szélesebb, egy kilométeres pufferzónát hoz létre az övezet és Izrael határán. Nagyrészt sorkatonákból álló gyalogos csapatok biztosítják majd, hogy a gázaiak ne közelíthessék meg a határkerítést. Az izraeli katonai jelenlét ugyanakkor az eddigieknél kisebb lesz a palesztin területen.

A stratégiaváltásra azért kerülhet sor, mert feltételezések szerint a Hamász teljes vereségét nem egy nagy szárazföldi offenzívával, hanem egy hosszú, lemorzsoló háborúval érhetik el, ami hónapokba, sőt évekbe is telhet.

Egy új gázai valóság megteremtéséhez a katonai mellett diplomáciai és gazdasági intézkedések is szükségesek – idézte a riportert a The Times of Israel.

 

Gázai övezet izraeli háború izraeli hadsereg
Kapcsolódó cikkek