Kim Dzsongun észak-koreai vezető felszólította az embereket, hogy tegyenek lépéseket az alacsony születésszám további csökkenésének megállítása érdekében – jelentette hétfőn az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA. Kim az észak-koreai édesanyák találkozóján szólalt fel, amelyet 2012 után rendeztek meg ismét. Elmondta, amikor az állam vagy a párt ügyeinek irányítása során nehézségekkel szembesült, mindig az édesanyákra gondolt.

This pool image distributed by Sputnik agency shows North Korea's leader Kim Jong Un during his meeting with Russian President at the Vostochny Cosmodrome in Amur region on September 13, 2023, ahead of planned talks that could lead to a weapons deal with Russian President. (Photo by Vladimir SMIRNOV / POOL / AFP)
Fotó: AFP

Kim az édesanyákat erőn felüli teljesítményükért méltatta, továbbá hangsúlyozta, hogy az anyák nemcsak a hagyományos szerepkörük betöltése miatt fontosak, hanem a nem társadalmi problémák megoldásában és a társadalom egységének előmozdításában is nagy segítséget nyújtanak.

A születési ráta csökkenésének megakadályozása és a gyermekek jó nevelése központi ügy

– mondta Kim.

Hong Min, a Dél-koreai Országegyesítési Intézet tudományos főmunkatársa a helyi Yonhap dél-koreai hírügynökségnek elmondta; úgy tűnik, Észak-Korea azért tartotta a találkozót, hogy segítsen megakadályozni a születésszám csökkenését, valamint ösztönözze a családokat, hogy tegyenek a fiatalok lojalitásának erősítéséért. Az ENSZ Népesedési Alapjának honlapján közzétett adatok szerint Észak-Korea termékenységi rátája 2023-ban 1,8 volt. A szám azt mutatja meg, hogy egy nőnek élete során várhatónan hány gyereke születik. 

Ismét megmutatta lányát Kim Dzsongun, egyre biztosabb, hogy ő lesz az utódja

Kim Dzsongun észak-koreai vezető a héten két jelentősebb eseményen is lánya kíséretében jelent meg, ami arra utalhat, hogy fontos szerepet szánhat neki a jövőben.

A Kim család uralma Észak-Koreában 1948-ig nyúlik vissza, amikor Kim Ir Szen a második világháborút követően hatalomra került. Halála után fia, Kim Dzsongil vette át az ország irányítását 1994-ben. Kim Dzsongun 2011 decemberében került hatalomra apja, Kim Dzsongil halála után. Egyelőre azonban semmi jel nem utal arra, hogy a koreai vezető egyhamar átadná a vezetést.