Elizabeth Magill vasárnap e-mailben nyújtotta be lemondását azonnali hatállyal, pontot téve ezzel a hónapok óta zajló és elmérgesedett konfliktusra. Vele tart Scott Bok kuratóriumi elnök is – jelentette az egyetem lapja, a Daily Pennsylvanian.

 

Magillre adományozók, öregdiákok és diákok panaszkodtak az október 7-i Izrael elleni támadásokra adott reakciói és az egyetemen történt antiszemita vagy állítólagos antiszemita incidensek miatt. A történet azonban korábban kezdődött, amikor még a Hamász csak tervezte a terrortámadásait Izrael ellen. 

Négyezren írták alá azt a tiltakozó levelet, amellyel a szeptemberben végül az egyetemen megtartott Palesztinai Irodalmi Fesztivált kifogásolták,

mondván, a résztvevők között antiszemita eszméket vallók is szerepelnek, noha ezt az érintettek visszautasították. Az aláírók között volt Ronald Lauder milliárdos és Marc Rowan, az Apollo befektetési társaság vezérigazgatója. 

Mindketten az iskola öregdiákjai és kiemelt adományozói. Majd az vágta ki a biztosítékot, hogy a fesztiválon nem ítélték el egyértelműen az antiszemita nézeteket. 

A pénzemberek október 7-ét követően jelezték, hogy felülvizsgálják anyagi támogatásukat, ami nem sok jót sejtetett Elisabeth Magill számára, akinek ráadásul az adományszerzés a kiemelt feladatai közé tartozott. 

Marc Rowan volt az első nagy adományozó, aki nyilvánosan felszólította Magillt a lemondásra. A magántőke-milliárdos, aki feleségével együtt 2018-ban 50 millió dollárt adományozott a UPennnek, októberben arra szólította fel az öregdiákokat, hogy „csukják be a csekkfüzetüket”, amíg az egyetem vezetése le nem mond. Volt, akinek ezt nem kellett kétszer mondani, de Lauderék végül lavinát indítottak el, amit már nem lehetett megállítani. A Huntsman család bejelentette, hogy leállítja az iskolának szánt adományait, akárcsak David Magerman fedezetialap-kezelő.

Novemberben a botrány csitult, Magill nyilatkozataiban kvázi elismerte, hogy hibázott, határozottabban kellett volna elítéltetni az antiszemitizmust.

December 5-i kongresszusi meghallgatásán az elnök ismét olajat öntött a tűzre, amikor kitért a válaszadás elől egy kérdésben, amely arról szólt, hogy a zsidók népirtására való felhívás sérti-e az iskola szabályzatát.

Innen nem volt megállás, még az antiszemita megjegyzéseivel az X-en vihart kavaró is elítélte Magillt, és változásokat sürgetett, majd Izraelbe rohant tisztázni, hogy ő éppenséggel filoszemita.