Lassan már egy hete, hogy Balogh Péter cége, a STRT Holding tőzsdére lépett. Az RTL-en futó Cápák között című üzleti show-műsor egyik állandó szereplője, LinkedIn-posztban reflektált az elmúlt nyolc évre. 

„Mire az NNG felépült, és én kiszálltam 2015-ben, teljesen kiégtem. Bár az ország legnagyobb startupját építettük fel 850 zseniális kollégával, ráment a házasságom, az egészségem, és belerokkantam. 

Utána hét évig nem érdekelt a pénz, nem akartam csapatot, nyalogattam a sebeimet. Kicsit mentoráltam, kicsit befektettem, kicsit oktattam. A feleségemmel ketten csináltunk mindent, és ez jó volt így” – írta.

Balogh Petya visszatért, és megint van egy nagy álma.
Fotó: Soós Bertalan

Magyarország kedvenc milliárdosa tavaly nyáron cégvezetőket tanított arra, hogyan kell nagyot álmodni, nagy célokat kitűzni, amikor az egyikük megkérdezte, hogy neki mi a nagy álma. 

„Meglepett, mert már hét éve féltem nagyot álmodni. Szóval csak hebegtem-habogtam. Éjszaka aztán nem tudtam aludni, annyira betalált a kérdés. Mit akarok az élettől? Minek vagyok még itt? Mikor állok végre újra talpra, és csinálom azt, amire születtem? Reggelre megvolt a válasz.”

Kiálltam az ötven cégvezető elé, és először nekik mondtam el: ezer cégbe akarok befektetni, és segíteni ezeket a siker felé

– folytatta Balogh, kiemelve, őszre meglett a csapata, télre a struktúra, tavaszra pedig az auditált számok, majd néhány tucat befektető, akik hittek bennük.

A STRT Holding elsősorban azokat a magyar és régiós, korai fázisú startup vállalkozásokat segíti, amelyek 

  • a szoftveralapú üzleti (B2B) megoldások, illetve 
  • a mesterséges intelligencia alkalmazásában, 
  • az oktatásban, 
  • a mobilitás terén vagy 
  • egyéb technológiai területen szeretnének eredményeket elérni itthon és a nemzetközi piacon. 

A milliárdos elmondta, hogy azonos álmokkal és célokkal, piros nadrágban és fekete pólóban mentek a tőzsdére, tele lázadással, szeretettel és őszinte lelkesedéssel. Elmondása szerint egy nagy és fontos ügyért dolgoznak, miután egy ország színvonalát a vállalkozók minősége határozza meg. „Azért vagyunk itt, hogy ez egy jobb ország legyen, jobb vállalkozókkal. Ezért érdemes mindennap felkelni” – jegyezte meg. 

Bevezetését követően a STRT részvényárfolyama nem kevesebb, mint 84,1 százalékkal lőtt ki, és 2390 forinton búcsúzott a parkettől. Csütörtökön ellentétes utat járt be, 16 százalékot korrigált lefelé, a pénteki zárás óta pedig újabb 20 százalékot zuhant, jelenleg 1200 forinton áll. 

„Veletek, értetek visszatértem, és megint van egy nagy álmom! Start rising together!” – hangsúlyozta Balogh Petya. 

Balogh Petya cégének sikerült, ami itthon még senkinek

A Balogh Petya vezetésével indított STRT Holding a tőzsdére lépést megelőzően, zárt körű tőkeemeléssel 1,15 milliárd forint forrást vont be magánbefektetőktől. Ez a Magyarországon egyedülálló példa, az Xtend piac történetében a legnagyobb összegű, bevezetést megelőző, intézmények részvétele nélküli tőkebevonás.