Magyar gazdaság

Árral szemben: elkezdték leengedni a Balaton vizét

Megnyitották a Sió-zsilipet és kismértékben engedni kezdték a Balaton vizét a Sió-csatornába.

A Balaton átlagos vízállása csütörtök reggel 122 centiméter volt a siófoki vízmércénél. December eleje óta 20 centiméternyit emelkedett, ami jóval meghaladja a 110 centis téli üzemi vízszintmaximumot.

A vízkormányzást végzőknek tekintettel kell lenniük a Dunán levonuló árhullámokra is – mivel a Sió a Dunába ömlik –, ezért várhatóan még napokig kisebb mértékű lesz a vízeresztés. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a Somogy Vármegyei Hírportál megkeresésére elmondta: meg kellett várniuk, míg a Dunán az árhullám levonul és ezt követően kezdődhetett meg a Balaton lassú vízleeresztése.

Balaton Lake During Storm
Fotó: NurPhoto via AFP

A szakemberek szerint hétvégére mehet le a rakpartokról a víz, addig is előreláthatólag szombatig marad a jelenlegi állapot: autók nem közlekedhetnek a pesti, illetve budai rakparton.

Az OVF közleménye szerint a dunai árhullám levonulásának pontos előrejelzését jócskán megnehezítette a Vág vízgyűjtőjén lehullott intenzív csapadék, valamint a bősi erőmű üzemrendje és az ott keletkező uszadéktorlódás. Ez utóbbi kezelése, eltávolítása szükségessé tette az árhullám egy részének visszatartását és átkormányzását a közös főmederbe. Ennek következtében Nagybajcson kettős tetőzés alakult ki, ami módosítja és elnyújtja az alsóbb szakaszokon az árhullámok tetőzését. Budapesten várhatóan december 28-án tetőzik a Duna, így legkorábban pénteken várható apadás.

Árvíz: kifakadtak a civilek – „vészhelyzetben a Római-part”

Azt követelik Karácsony Gergely főpolgármestertől, hogy azonnal zárja le a Duna fővárosi partszakaszát a Rómain, mert életveszélyes állapotok alakulhatnak ki.

A Duna csütörtökön tetőzik.
Fotó: Illyés Tibor

A Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát, 

egy újabb kisebb árhullám van levonulóban.

Jelenleg még I. fok fölötti vízállásokat mérnek Kiskörénél és Szolnoknál. A Tisza mellékfolyóin a lehullott csapadék és az enyhébb idő miatt szintén több helyen vízszintemelkedések indultak meg, de árvédelmi fokozatot elérő vagy azt meghaladó vízállás csak a Zagyva–Tarna-vízrendszeren várható. Tarnaörsnél és Jászteleknél jelenleg I. fok körüli vízállásokat mérnek. A következő napokban egyre inkább apadó vízjárásra számíthatunk.

Árvízkárok: kiderült, kizárólag mikre fizet a biztosító

Az ártérben hagyott autókban keletkezett károkat csak a teljes körű casco téríti meg.

 

árhullám Balaton Tisza vízállás
Kapcsolódó cikkek