Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter adott interjút a Magyar Nemzetnek , melyben tisztázta a Magyarországot megillető sorsát, és elmondta véleményét Ukrajna csatlakozásáról is.

20231010 Budapest 
Századvég "Vidék konferencia"

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  
Világgazdaság  VG 

A képen: Navracsics Tibor
területfejlesztési miniszter
Navracsics Tibor: Ukrajna még nem érett meg a csatlakozásra.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Navracsics Tibor egyértelművé tette, hogy milyen Magyarországnak járó forrásokat blokkol továbbra is az Elmondta, valójában három operatív program van felfüggesztés alatt az Európai Tanács tavaly decemberi döntése értelmében. 

Ezek a TOP Plusz, tehát a területi és településfejlesztési operatív program 2021–2027 közötti része, a KEHOP Plusz, tehát az energiahatékonysági és környezeti operatív programok ­2021–2027-es része, illetve az IKOP Plusz, vagyis a közlekedési operatív program 2021–2027-es részének 55 százaléka.

Hozzátette: ebből a három operatív programból is 45 százalék már szabadon elérhető. Arról, hogy milyen további feltételeket szabott az Európai Bizottság az összegek folyósításához, a miniszter elmondta:

Arra lenne szükség, hogy a jogállamisági eljárást, amit 2022 áprilisában, az országgyűlési választások után indítottak Magyarország ellen, megszüntessék.

Erre politikai okokból azonban kevés az esély, hiszen akkor a tanácsnak ki kellene mondania, hogy hazánk mindenben megfelel a vele szemben támasztott követelményeknek, és nincs semmilyen fenntartása sem a bizottságnak, sem pedig a tagállamoknak Magyarországgal szemben – hangsúlyozta Navracsics.

A területfejlesztési miniszter kiemelte, hogy ezt az eljárást politikai okokból tartják életben, ennek ellenére a kormány tárgyalni fog a jövőben is, „hiszen a nekünk jogosan járó uniós források nagy részét még mindig nem kaptuk meg, ezért a lehető leggyorsabban el kell érnünk, hogy a felfüggesztett pénzek aránya csökkenjen, azaz 

az operatív programok költségvetésének egyre nagyobb része szabaduljon fel számunkra.

Navracsics Tibor Ukrajna esetleges uniós csatlakozásával kapcsolatban úgy gondolja, hogy mind a mezőgazdasági támogatások, mind a kohéziós pénzek jelentős része Ukrajnához kerülne, ami azt jelentené, hogy 

Ukrajna Moldovával kiegészülve elvinné a most rendelkezésre álló összegek döntő többségét, több ezermilliárd eurót.

„Ezért is gondoljuk úgy, hogy Ukrajna még nem érett meg a csatlakozásra” – emelte ki a miniszter.

Navracsics Tibor elmondta, hogy mire használják fel az érkező uniós forrásokat

A miniszter kijelentette, hogy a területfejlesztés elsődlegesen az önkormányzatok hatáskörében marad.