Közélet

Orosz légitámadás – hetek óta nem kezdett ekkora légi hadműveletbe Oroszország

A légicsapásokban rongálódott a civil infrastruktúra, többen megsérültek és egy civil áldozatról is beszámolt az ukrán közlés.

Orosz harci repülőgépek 19 nagy hatótávolságú rakétát lőttek ki péntek reggel több ukrajnai, köztük kijevi célpontok ellen, a légicsapásokban egy civil is életét vesztette – közölték kijevi tisztviselők.

A Ukrainian soldiers fires a missile with a man-portable air-defense system. At least three Ukrainian soldiers have been killed and 14 injured in the past 24 hours as fighting intensifies for control of Donetsk airport, a military spokesman said. AFP PHOTO/ ANATOLII STEPANOV (Photo by ANATOLII STEPANOV / AFP)
Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Az orosz légierő jelentése szerint a rakétákat hét Tu-95-ös stratégiai bombázórepülőről indították az ország több megyéjében lévő célpontok ellen. Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője közölte: a Kijevre kilőtt rakétákat a légvédelem kivétel nélkül megsemmisítette. 

A lehulló rakétatörmelék azonban családi házakat rongált meg a megye több településén

– közölte Ruszlan Kravcsenko, a Kijev megyei katonai adminisztráció vezetője. A reggel 7 óra körül elrendelt légiriadó több mint két órán át tartott.

Orosz rakétatámadás érte az Ukrajna középső részén található Dnyipropetrovszk megyét is. Szerhij Liszak, a megye kormányzója Telegramon közölte, hogy egy civil meghalt, négy ember megsebesült, kettő közülük súlyosan. A becsapódásokban megrongálódott egy meg nem nevezett ipari létesítmény, és több mint egy tucat lakóépület Pavlohrad és Ternivka városokban, valamint Jurijivszka faluban. Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője szerint az ukrán légvédelem 14 beérkező rakétát lőtt le a terület felett.

Az ukrán energetikai minisztérium mindeközben bejelentette, hogy csütörtökön támadás érte a Donyeck megyében található Toreck szénbányáját, hozzátéve, hogy egy ember megsebesült, és jelentős károk keletkeztek. Korábban, péntekre virradóra ismét orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai Harkiv megye azonos nevű központját is, legkevesebb egy ember megsebesült. Oleh Szinyehubov elmondta: 

hat Sz-300-as rakéta csapódott be a város két kerületébe, és több lakóépület megrongálódott.

Ihor Tyerehov, Harkiv polgármestere öt rakétáról számolt be. A péntek hajnali támadás volt hetek óta az első légicsapás-sorozat, amelyet az orosz erők ukrajnai célpontok ellen indítottak. Mindaddig javarészt drónokat vetettek be éjszakai támadások alkalmával.

 

oroszország ukrajna háború légitámadás orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek