A várakozásoknál számottevően jobb eredményt ért el a jelenlegi kormánypárt a hét végi szerbiai választáson. A szavazatok csaknem teljes feldolgozottságánál az eddigi 120 után 128 képviselői hellyel számolhat a Szerb Haladó Párt. A választók tehát egyértelműen kifejezték, elégedettek az Aleksandar Vucic képviselte iránnyal. Vucic már tegnap késő este stábjának azt mondta, hogy „rendkívül boldog”, ugyanis döntő fölényben lesznek a parlamentben – írja a Magyar Szó. Ismét hangsúlyozta, hogy kitart Szerbia unióhoz való közeledése mellett, miközben megtagadja a szomszédos Koszovó függetlenségének elismerését. Vucic összességében vékony jégen táncol, ugyanis miközben zászlajára tűzi az európai integrációt, kiváló, gyümölcsöző kapcsolatot tart fenn Oroszországgal is. 

VUCIC, Aleksandar
A győztes Vucic és balján kormányfője, Brnabic.

Még nincs is meg a választás végeredménye, máris 

tiltakozást jelentett be a baloldal. 

A Szerbia az erőszak ellen nevű lista képviselői szerint választási csalás is történt, és a belgrádi választás megismétlését követelik. Véleményük szerint a belgrádi eredmény csak úgy alakulhatott ki, hogy a kormánypárt több mint 40 ezer belgrádi bejelentett lakhellyel nem rendelkező embert szállított a fővárosba voksolni. Az ismerős technika alkalmazásával így tehát „drámaian megváltoztatták” a fővárosi eredményeket, ezért azok megsemmisítését követelik – írja a Vajdaság Ma.

Ivica Dacic, a kisebbik kormánypárt, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnöke lesújtónak nevezte pártja választási eredményeit, és közölte, kész lemondani a párt vezetéséről, ahogyan azt is bejelentette, mindenképpen újra kell gondolni stratégiájukat.

A köztársasági parlamenti választás részeredményei
 

 

Jól szerepeltek a kisebbségek

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a szavazatok 1,7 százalékát szerezte meg és hat mandátuma lesz az eddigi öt helyett. 

Pásztor Bálint, a párt megbízott vezetője a szervezet székházában tartott sajtótájékoztatón értékelte az eredményeket. Kiemelte: eredményükre a néhány napja váratlanul elhunyt Pásztor István is büszke lenne.
Pásztor Bálint szerint sikerült bizonyítani, hogy a VMSZ egységes, összetart, és nem lehet felmorzsolni. A Tartományi Képviselőházban a VMSZ képviselőcsoportja lesz a harmadik legnagyobb, ezzel maguk mögött hagynak több, belgrádi központú pártot is, és az eddigi koalíciós együttműködést szeretnék folytatni – tette hozzá a Vajdaság Ma beszámolója szerint.

Összesen öt kisebbségi párt lépte át a parlamenti küszöböt. A Vajdasági Magyar Szövetség mellett az Igazságosság és Megbékélés Pártja (SPP) vezette lista a szavazatok 0,9 százalékát szerezte meg, és három mandátuma lesz. Az SDA Sandzak a szavazatok 0,6 százalékát szerezte meg, és két mandátuma lesz, ami megegyezik az Albánok politikai harca folytatódik elnevezésű listáéval, amelyik a szavazatok 0,5 százalékát érte el. Az Orosz Párt a szavazatok 0,3 százalékát szerezte meg, és egy mandátummal számolhat.

Gazdasági kihívások

A nagyjából 7 milliós ország új vezetésének sok gonddal kell szembenéznie. A a harmadik negyedévben éves alapon 3,6 százalékot tett ki, azaz gyorsult a megelőző, 1,6 százalék után. Az pedig , a – nemzetközi trenddel összhangban –  8 százalék köré lassult őszre, míg idén tavasszal 16 százalék fölött is járt. A azonban 9 százalék körüli, ami a szerbiai adatokhoz képest viszonylag alacsony, de az európai átlag fölött van.